Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συζήτησαν ελληνική έξοδο με... bonus αποχώρησης 50 δισ. - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ


Μυστική τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο μη μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα τελικά αποφασίσει να εγκαταλείψει την κοινή νομισματική ζώνη, αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης. Το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι πέραν του ότι δεν «αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, κάνει κακό και στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».
Η συμφωβνάι μεταξύ των κρατών - μελών, ανέφερε το δημοσείευμα, έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Eurogroup Working Group) που ξεκίνησε στη 1.00 η ώρα το μεσημέρι της Δευτέρας και διήρκεσε μία ώρα.




Πέραν της επιβεβαίωσης που υποστηρίζει ότι παρείχαν προς το Reuters οι δύο αξιωμαρτούχοι, το διεθνές πρακτορείο ισχυρίζεται ότι εις γνώση του έχει περιέλθει και ένα «υπόμνημα» συνταχθέν από έναν εκπρόσωπο κράτους - μέλους, το οποίο και περιείχε τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας.
Το έγγραφο παρουσίαζε αναλυτικά το πιθανό κόστος -από μια έξοδο της Ελλάδας- για κάθε μέλος της ευρωζώνης και σημείωνε ότι αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα «συναινετικό» διαζύγιο. Σημείωνε επίσης ότι αν αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει, θα πρέπει να της δοθεί στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να μπορέσει να το πράξει.
Η Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Eurogroup Working Group) αποτελείται από αξιωματούχους που προετοιμάζουν τις συνόδους των υπουργών οικονομικών καθώς και από μέλη του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF).
Αναφέρει επίσης ότι εάν η χώρα μας αποφασίσει να φύγει τότε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ μπορούν να προσφέρουν επιπλέον 50 δισ. στην Ελλάδα για να διευκολύνει το δρόμο της.
Bundesbank: Διαχειρίσιμες οι προοπτικές εξόδου
Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική Κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η απειλή μη εφαρμογής του Μνημονίου θέτει εν κινδύνω κάθε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ οι συνέπειες που θα προέκυπταν για την ευρωζώνη θα ήταν «σημαντικές αλλά διαχειρίσιμες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα προειδοποιεί επίσης κατά του ενδεχομένου χαλάρωσης των προϋπόθεσεων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη συνέχιση της βοήθειας. Μια αποδόμηση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπληττε την εμπιστοσύνη σε όλες τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και θα αποδυνάμωνε αισθητά το κίνητρο για εθνικές μεταρρυθμίσεις.
Η Bundesbank προσθέτει ότι το σύστημα των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχει ήδη αναλάβει σημαντικά ρίσκα, παρέχοντας στην Ελλάδα μεγάλη ρευστότητα.
«Ενόψει της υφιστάμενης κατάστασης, δεν θα έπρεπε να αυξήσει τα ρίσκα αυτά», σημειώνει η τράπεζα. Αντιθέτως τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα δίδεται η όποια περαιτέρω βοήθεια και να υπολογίσουν και τους σχετικούς με αυτή τη βοήθεια κινδύνους.
Σχετικό δημοσίευμα και στην Zeit
H γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εφημερίδα αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, o Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει ότι και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει ανάλογη ομάδα.
Πάντως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαψεύδεται κάθε τέτοιος σχεδιασμός. Ενδεικτική είναι η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Άντερς Λίπστοκ: «Δεν συζητήσαμε ποτέ επισήμως μια έξοδο. Ίσως να υπήρξαν κάποιες ανεπσίσημες συζητήσεις μελών του συμβουλίου εκτός του συμβουλίου» δήλωσε ο Λίπστοκ στο πρακτορείο Bloomberg.
Η ώρα των ελληνικών εκλογών είναι και ώρα ευρώ
Αναπόφευκτη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ-αν επικρατήσουν στις εκλογές κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου- ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ενός εκ των τριών κομμάτων του κεντροδεξιού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.
Η ώρα των εκλογών είναι συνάμα η ώρα του ευρώ, λέει στην εφημερίδα Bild ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επισημαίνοντας: «Αν οι κομμουνιστές ή άλλοι ριζοσπαστικοί κερδίσουν τις εκλογές, τότε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι αναπόφευκτη».
«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει αν η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά τηρήσει αυτά που εξαγγέλλει ότι θα παύσει μονομερώς την αποπληρωμή του χρέους και σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο Ντόμπριντ, εξηγώντας ότι οι αυστηρές περικοπές, η φορολόγηση και άλλες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα με αντάλλαγμα δάνειο 130 δισ. ευρώ δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου