Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Λεφτά υπάρχουν στο Δημόσιο έως τις 15 Ιουλίου


Για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για μισθούς συντάξεις, υγεία κ.ά. θα πρέπει είτε να αντιστραφεί η πτωτική τάση των φορολογικών εσόδων (στο 5μηνο η «μαύρη τρύπα» διπλασιάστηκε) είτε να εισρεύσουν κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Από εκεί και πέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για μισθούς συντάξεις, υγεία κ.ά. θα πρέπει είτε να αντιστραφεί η πτωτική τάση των φορολογικών εσόδων (στο πεντάμηνο η «μαύρη τρύπα» διπλασιάστηκε σε σχέση με τα τέλη Απριλίου) είτε να εισρεύσουν κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης.




Χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών και όπως έγινε γνωστό ο κ. Ζανιάς τους ενημέρωσε πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες η ρευστότητα του Δημοσίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, αλλά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου τα φορολογικά έσοδα κινούνται εντός των στόχων.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου, όμως και όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η εικόνα στο μέτωπο των εσόδων ήταν απογοητευτική.
Ειδικότερα, στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού η απόκλιση από τον στόχο έφθασε τα 666 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, από 334 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.
Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα η «τρύπα» στα έσοδα διπλασιάστηκε λόγω της «βουτιάς» 9,57% που σημείωσαν οι δημόσιες εισπράξεις τον Μάιο.
Υστέρηση εσόδων
Μαζί με την υστέρηση στην είσπραξη εσόδων από έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού φθάνει στα 931 εκατ. ευρώ συνολικά στο πεντάμηνο, έναντι 495 εκατ. ευρώ που ήταν στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου.
Για να μη «στεγνώσουν» τα δημόσια ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών έχει ουσιαστικά «παγώσει» τις πληρωμές προς προμηθευτές, κατασκευαστές, επιχειρήσεις και φορολογούμενους και πληρώνει μόνο μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Στο πεντάμηνο οι δημόσιες δαπάνες είναι λιγότερες κατά 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού για το διάστημα αυτό, έναντι 2,3 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος Απριλίου.
Ετσι, ενώ τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση, το πρωτογενές έλλειμμα εμφανίζεται βελτιωμένο έναντι των στόχων που έχουν τεθεί λόγω της περιστολής των δαπανών.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα σε ταμειακή βάση ανήλθε στα 10,88 δισ. ευρώ έναντι στόχου πενταμήνου 12,89 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,35 δισ. ευρώ με στόχο 4,23 δισ. ευρώ.
Στη «μαγική» εικόνα που εμφανίζει το έλλειμμα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους συνέβαλαν η μείωση κατά 44,8% ή 1 δισ. ευρώ των επιστροφών φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η συγκράτηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1,43 δισ. ευρώ αλλά και η συμπίεση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,12 δισ. ευρώ.

Κώστας Τσαχάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου