Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ευφορία στις αγορές για την ισπανική διάσωση - Αγωνία τώρα για τις ελληνικές εκλογές


Ανοδική ώθηση στο ευρώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνει η συμφωνία διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, με πακέτο ύψους έως 100 δισ.
Κέρδη πάνω από 2% σημειώνουν οι βασικοί δείκτες στην Ασία, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει κέρδη 1.7%, ο γερμανικός DAX είναι πάνω κατά 2% και ο δείκτης CAC-40, στο Παρίσι, σημειώνει άνοδο επίσης κατά 2%.
Το ευρώ καταγράφει «υψηλό» τελευταίων τριών εβδομάδων και ποσοστιαία άνοδο 1%, έναντι του δολαρίου (1.2630).
To επιτόκιο των ισπανικών ομολόγων αποκλιμακώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 6.07%.
Θετικό είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου στις 11.46 π.μ ο γενικός δείκτης τιμών ενισχυόταν κατά 2,84%, φθάνοντας τις 505,37 μονάδες




Η ανακούφιση από τη συμφωνία Ισπανίας - Ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια, σημειώνει στην ανάλυσή του το Reuters καθώς οι επενδυτές στρέφονται πλέον στις ελληνικές εκλογές της επόμενης Κυριακής που αντιμετωπίζονται ως το μεγάλο κρας τεστ.
Φιλοξενώντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (8 Ιουνίου/τηλεόραση Bloomberg), σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις λίγες εβδομάδες προτού ξεμείνει από λεφτά κάτι που καθιστά την προσεχή περίοδο της «λύσης ή της διάλυσης», το Bloomberg εκτιμά ότι οι ελληνικές εκλογές θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ και για την ισπανική οικονομία.
«Οι αγορές νιώθουν ότι η συμφωνία Ευρωζώνης – Ισπανίας αντιμετώπισε μία πηγή τραπεζικής κρίσης», σημειώνουν οι Financial Times. Οι πιο προσεσκτικοί από τους αναλυτές όμως, προσθέτει η εφημερίδα, παραμένουν επιφυλακτικοί βλέποντας ότι μπροστά στις αγορές ορθώνεται ένα ακόμη εμπόδιο, αυτό των ελληνικών εκλογών στο τέλος της εβδομάδας.
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας της: «Η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο χαιρέτισε επίσης και η Κίνα: «Χαιρετίζουμε τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από κοινού από την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου