Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΗΠΑ: Ελπίζουμε σε ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης


Την ελπίδα του ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα οδηγήσει γρήγορα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης που εγκαίρως θα πραγματοποιήσει προόδους απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.


Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι είναι προς το συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεών της και διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί με την Ελλάδα σε πνεύμα συνεργατικότητας.
«Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σε μια δύσκολη στιγμή», σημείωσε o Jay Carney, εκπρόσωπος Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε:




«Οπως έχει δηλώσει τόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα όσο και άλλοι ηγέτες, διεθνώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη τηρώντας παράλληλα τις δεμεύσεις της».
Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν το συμπέρασμα ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού.
Το σημερινό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, είναι πιθανό να ηρεμήσει τις παγκόσμιες αγορές και να διαλύσει τους φόβους ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, διαφαίνεται "ένα είδος ανακούφισης" για το εκλογικό αποτέλεσμα και περιμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα.
Στις ανταποκρίσεις επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι αν και υπάρχουν προβλέψεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή καταγράφεται το ενδεχόμενο δυσκολίας στη διαδικασία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης.
Επισημαίνεται όμως το γεγονός ότι το «αντιμεταναστευτικό και νεοναζιστικό» κόμμα της Χρυσής Αυγής φαίνεται να εδραιώνει και να αυξάνει τη δύναμή του στη Βουλή, με τη σημείωση ότι είναι το κόμμα του οποίου ένας εκπρόσωπός του επιτέθηκε πρόσφατα σε δυο γυναίκες βουλευτές αριστερών κομμάτων, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συζήτησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» του ελληνικού λαού επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ζητά σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου