Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Υπ.Οικ. Συστημική παρέμβαση κατά «σεναρίων» κρίσης

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος (αριστερά), ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος (κέντρο) και ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παν. Θωμόπουλος.


Σχέδια αντιμετώπισης του χειρότερου δυνατού σεναρίου, που θα είναι μία απόφαση της Αθήνας να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, φέρεται να συζητούν οικονομικοί αξιωματούχοι της Ε.Ε., σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από Βρυξέλλες.
Οι συζητήσεις αφορούν στην επιβολή ορίων στις αναλήψεις μετρητών από ATM, στην επιβολή διασυνοριακών ελέγχων, καθώς και στην εισαγωγή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων τουλάχιστον στην Ελλάδα.




Λίγο νωρίτερα, πριν τη δημοσίευση του τηλεγραφήματος του Reuters, συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, όπου εξετάστηκε η αβεβαιότητα που βιώνει η ελληνική οικονομία και οι συνέπειές της στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας. Όπως διευκρινίστηκε, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών, ανά μήνα, συνεδριάσεων και δεν είχε έκτακτο χαρακτήρα.
"Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν γνωρίζει τέτοια σχέδια" είπε πηγή της Τράπεζας στο Reuters με αφορμή τα δημοσιεύματα.
Αναλυτικότερα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., ανέφεραν στο Reuters ότι οι ιδέες για το έκτακτο σχέδιο, εντάσσονται στα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ενώ τόνισαν ότι οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κάτι που αποτελεί ένα υποθετικό ενδεχόμενο και όχι για κάτι που περιμένουν ότι πρόκειται να συμβεί - κανένας από αυτούς που έχει μιλήσει δεν υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .
Πολιτική αβεβαιότητα
Εν μέσω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα από τη στιγμή που οι εκλογές της 6ης Μαΐου δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα και εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, προκύπτει τώρα ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε..
Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με το Reuters, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να προχωρήσει σε καταγγελία του Μνημονίου, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο, θα φέρει ποιο κοντά την Ελλάδα στην πόρτα της εξόδου.
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής από αυτές τις συζητήσεις, όμως τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, που αποτελείται από στελέχη των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης, έχουν συζητήσει με λεπτομέρειες τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τις πηγές.
Εκτός από τον περιορισμό των αναλήψεων και την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, έχουν συζητήσει και την πιθανότητα αναστολής της συμφωνίας του Σένγκεν για την Ελλάδα. "Οι περιορισμοί των αναλήψεων από τα ATM και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου έχουν εξεταστεί και αναλυθεί" ανέφερε μια από τις πηγές.
Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τις συζητήσεις, καθώς και το γεγονός ότι εξετάζεται ακόμα και προσωρινή απομάκρυνση της Ελλάδας από τη συμφωνία Σένγκεν. "Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, είναι συζητήσεις ανάμεσα σε οικονομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο" πρόσθεσε δεύτερη πηγή. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρώτο αξιωματούχο, εξετάζεται ακόμα κατά πόσον υπάρχει νομική βάση για την επιβολή τέτοιων ακραίων μέτρων, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Η κρίση επί τάπητος
Νωρίτερα από τη δημοσίευση του τηλεγραφήματος του Reuters, συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζανιά και τη συμμετοχή του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου που εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τράπεζες και στην οικονομία, λόγω της ακυβερνησίας του τελευταίου διμήνου, αλλά και τα επόμενα βήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε πως ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα περιορίσει την αβεβαιότητα και τους κλυδωνισμούς του συστήματος. Η σεναριολογία των τελευταίων ημερών που κλιμακώνεται έχει προκαλέσει εκροές στις τραπεζικές καταθέσεις, εξέλιξη που πιέζει ακόμα περισσότερο τη μειωμένη ρευστότητα των τραπεζών.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου