Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για κάθε εκλογικό αποτέλεσμα

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Πυρετωδώς φαίνεται να ετοιμάζεται η Ευρώπη για την επόμενη ημέρα των ελληνικών εκλογών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, εστιάζοντας στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
 O πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επανέλαβε χθες στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.




"Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ακόμη και για την Ε.Ε.. Εχουμε μπροστά μας ένα συστημικό πρόβλημα, πρέπει να έχουμε μία πορεία και να τη διατηρήσουμε. Δεν ξέρω εάν ο επείγων χαρακτήρας του προβλήματος γίνεται κατανοητός από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σήμερα", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Μπαρόζο αναφέρθηκε και στους μηχανισμούς ευρωπαϊκής στήριξης, υποσχόμενος ότι οι προτάσεις για την τραπεζική ένωση θα υποβληθούν το φθινόπωρο.
Οι αρχηγοί
Στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε για τους πολίτες ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους και αρχηγοί πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας: «Μια ενδεχόμενη καταγγελία του μνημονίου και έξοδος από το ευρώ, θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για τη χώρα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, μια ενδεχόμενη καταγγελία του μνημονίου και έξοδος από το ευρώ, θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για τη χώρα, θα έπληττε όλους τους πολίτες, κυρίως τους ασθενέστερους, ενώ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και για την ΕΕ. Ο Αυστριακός Πρόεδρος των σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «με λογικά αιτήματα», ενώ προειδοποίησε ότι θα αποτύχει αν προσπαθήσει να «εκβιάσει την Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ, προέβλεψε σε συνέντευξη τύπου, ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος και για το λόγο αυτό η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει. Ο κ. Κον Μπετίτ θεωρεί απίθανη μια καταγγελία του μνημονίου εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρει χρήματα για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και τη λειτουργία του κράτους, γιατί η Ευρώπη θα σταματήσει αμέσως τη στήριξη.
Τα ευρωομόλογα
Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων: «Η έξοδος δεν είναι καλό σενάριο ούτε και για την ευρωζώνη, γιατί δεν έχει ακόμη μηχανισμό προστασίας».
Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και Πρόεδρος των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φέρχοφσταντ, υποστήριξε ότι η έξοδος από το ευρώ θα πλήξει, κυρίως, τους Έλληνες πολίτες, ενώ δεν θα υπάρχει καμία πίεση να αλλάξει το σημερινό πελατειακό σύστημα, ανέφερε, προσθέτοντας, ότι η έξοδος δεν είναι καλό σενάριο ούτε και για την ευρωζώνη, γιατί δεν έχει ακόμη αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας, όπως για παράδειγμα θα ήταν τα ευρωομόλογα κοινής διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη βαθιά του συμπόνια για τους Ελληνες που υποφέρουν, επισημαίνοντας ότι "οι πλούσιοι έχουν δέσει το γάιδαρό τους" και τόνισε ότι "οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν", αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο κ.Σόιμπλε αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχθηκε ότι "είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέπτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής", προσθέτοντας ωστόσο ότι "εάν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της", ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί.
«Σκληρά μέτρα»
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, αλλά τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα».
Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, καθώς δεν θα αλλάξει τίποτε και θα χρειαστούν να ληφθούν σκληρά μέτρα.
Ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν διαβλέπει κίνδυνο για το ευρώ, λέγοντας ότι "δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανέναν από την Ευρωζώνη". "Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, η αιτία των προβλημάτων της εντοπίζεται στις ελλείψεις της ελληνικής πολιτικής, μόνο η ίδια μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της", δήλωσε σε ξεχωριστή του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, εστιάζοντας στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
"Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξερχόταν της Ευρωζώνης, δεν θα άλλαζε τίποτε ως προς την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και δομικών προσαρμογών", είπε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 69% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ μόνο το 17% θέλουν την παραμονή της στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, διαμήνυσε ότι η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε να πειστεί η Γερμανία να χορηγήσει περισσότερα χρήματα για να σωθεί το ευρώ, πιέζοντας παράλληλα και για τραπεζικές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικά στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου και ενός αρνητικού σεναρίου για την Ευρωζώνη, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι εμφανίστηκε θετικά διακείμενος απέναντι στους Ελληνες, λέγοντας ότι θέλουν το ευρώ και αντιλαμβάνονται ότι το τίμημα είναι τα μέτρα σταθερότητας.
«Χαλαρότεροι όροι»
Με την κρίση να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευθεί χαλαρότερους όρους στο πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FTD -με τον τίτλο «η Ε.Ε. θέλει να χαλαρώσει τα δεσμά της Αθήνας», η Ευρωζώνη προτίθεται να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τη χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, κι αυτό, «μολονότι οι Έλληνες έχουν προφανώς παραβιάσει και πάλι τις δεσμεύσεις τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Εάν οι υπόλοιπες χώρες-μέλη επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δεν θα είναι σε θέση να αρνηθούν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ανεξαρτήτως της έκβασης των εκλογών της Κυριακής, οποιαδήποτε νέα ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει αλλαγές στη δανειακή σύμβαση, τονίζεται στο δημοσίευμα, επικαλούμενο ευρωπαϊκούς κύκλους.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» αναφέρει ότι η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να χρειασθεί σύντομα η Ελλάδα και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και την είσπραξη των φόρων. «Γι'αυτό συζητείται στην Ε.Ε. το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος, προκειμένου να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος», αναφέρει το δημοσίευμα.
Εκροές καταθέσεων
Η αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών, σε συνδυασμό με τα σενάρια περί εξόδου από τη Ζώνη του Ευρώ, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τραπεζικά στελέχη. Οι ημερήσιες αναλήψεις έχουν αυξηθεί αυτό το μήνα στα υψηλότερα επίπεδα του εύρους των 100-500 εκατ. ευρώ, αναφέρει τραπεζική πηγή, διατηρώντας την ανωνυμία της. Σύμφωνα με δεύτερη πηγή, οι αναλήψεις ενδεχομένως να έχουν υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ.
Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου