Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Χατζηδάκης: Οι αποφάσεις της Συνόδου θα ήταν χρήσιμες για την Ελλάδα


"Οσο περισσότερα κάνουμε στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε στη συνέχεια, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του δημοσίου χρέους, με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ΕΕ. Αν προχωρήσουν τα πράγματα θεωρώ ότι σε μια επόμενη φάση μπορούμε να πούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η περίπτωση των ενισχύσεων που δόθηκαν και στο δικό μας τραπεζικό σύστημα, με την προηγούμενη προσέγγιση".

 

 

 

Αυτά σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ, αναφέροντας ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι χρήσιμες και για την Ελλάδα.
Είπε χαρακτηριστικά: «Αν εμείς είμαστε αξιόπιστοι εκείνοι (οι εταίροι) θα δείξουν την αλληλεγγύη τους. Δεν πρέπει να κρύβουμε ότι υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα μια καχυποψία, μια επιφυλακτικότητα λόγω του ότι αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει κάποια πράγματα και δεν τα έκανε όλα. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει δείχνοντας τη δέσμευσή της να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», και πρόσθεσε: Το νέο φορολογικό σύστημα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, είναι κινήσεις που θα δείξουν ότι η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες και θα αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη από την πλευρά της χώρας.
Σημείωσε ότι οι αποφάσεις αυτές μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο της στήριξης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα που αυξάνει το χρέος καθώς προβλέπεται ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί (EFSF και στη συνέχεια ο ESM) θα μπορούν να παρεμβαίνουν απευθείας στις τράπεζες που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να αυξάνεται το δημόσιο χρέος.
Να καταστεί το πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, «ξεκαθαρίσαμε τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει στη δημοσιονομική εξυγίανση, στον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους και από την άλλη πλευρά είπαμε ότι δεδομένης της μεγάλης ύφεσης, χωρίς κανένα προηγούμενο και για πέμπτη συνεχή χρονιά και της ανεργίας που έχει εκτοξευθεί στο 22% είναι ανάγκη να υπάρξουν προσαρμογές στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα έτσι ώστε αυτό να καταστεί περισσότερο κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό».
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη τα εξής:
-Οι άμεσες προτεραιότητες είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας, που αποτελεί προϋπόθεση και για την επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
-Οι τιμές δεν έχουν ακολουθήσει την πτώση των εισοδημάτων. Έχουμε φτάσει στο εξαιρετικά αρνητικό σημείο να εισάγουμε πράγματα τα οποία φαντάζεται κανείς ότι θα παράγονταν εδώ και αναφέρομαι και στη φυτική και στη ζωική παραγωγή. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διαφορές τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι. Υπάρχουν όλες αυτές οι δομικές αδυναμίες στην ελληνική αγορά που έχουν να κάνουν και με την ατελή λειτουργία του ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο πρόβλημα και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και τις μελέτες που υπάρχουν για να ληφθούν τα πιο πρόσφορα μέτρα. Θα ήταν ωστόσο επιπόλαιο να κάνουμε εύκολες διακηρύξεις, που θα τις βρούμε μπροστά μας.
Αποτυχία της κυβέρνησης θα είναι αποτυχία της χώρας
-Είναι δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης να εξυγιάνει χωρίς καθυστερήσεις τον ΟΣΕ με φροντίδα για τους φορολογούμενους και έγνοια για τους εργαζόμενους. Το ζήτημα του ΟΣΕ είναι πολύπλοκο, πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που εκκρεμεί στην ΕΕ αλλά υπάρχουν και δομικά προβλήματα στον οργανισμό.
- Έχει μεγάλη σημασία η χώρα να δείξει ότι είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ενωμένη. Η πίεση που μπορεί να ασκηθεί από την αντιπολίτευση μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να είναι χρήσιμη και για την κυβέρνηση, αρκεί αυτό να γίνεται σε κάποια πλαίσια που πράγματι θα βοηθούν και δεν θα ξεπερνούν ορισμένα όρια. Θα ήταν δηλαδή λάθος να δίνουμε την εντύπωση ότι ενώ διεξάγουμε έναν οικονομικό πόλεμο έχουμε παράλληλα και ένα εμφύλιο πετροπόλεμο.
«Πρέπει, τόνισε τέλος, να πολιτευθούμε σαν να είναι η τελευταία μας θητεία. Αν επιδοθούμε σε ασκήσεις δημοσίων σχέσεων και σκεφτόμαστε το πολιτικό κόστος τότε είναι βέβαιη η αποτυχία. Τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης αυτής θα είναι και αποτυχία για τη χώρα».

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου