Με την σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας έκλεισε ο πρώτος κύκλος επαφών της στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών εκτιμούν ως ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση και διαμηνύουν ότι θα περιμένουν κάποια απτά δείγματα υλοποίησης των όσων εξήγγειλε η κυβέρνηση μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων.
Η συζήτηση με την τρόικα θα συνεχιστεί σε 15 ημέρες άμα τη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Τη «σκυτάλη» της γενικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας παίρνει αύριο το Eurogroup σε μια συνεδρίαση που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική πλευρά σύμφωνα με τα όσα ήδη έχιε περιγράψει ο Γιάννης Στουρνάρας επικαλούμενος τις προειδοποιήσεις των τροϊκανών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους (Ν. Μελέτης, Β. Δεμίρης) , το Εurogroup της Δευτέρας, θέλοντας να υποχρεώσει την Ελλάδα να μη χάσει άλλο χρόνο και να επαναφέρει το πρόγραμμα σε ετροχιά, είναι πιθανόν να επιστρατεύσει το ύστατο διαπραγματευτικό όπλο, εν προκειμένω τη γιγαντιαία δόση των σχεδόν 31,5 δισ. ευρώ του Αυγούστου.
Από τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκινήσουν τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες ξεκινά ένας αγώνας δρόμου που δεν είναι πια μαραθώνιος αλλά σπριντ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε έξι εβδομάδες θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας και της δρομολόγησης μέτρων και πολιτικών που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, επαναφέροντας σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής.
Οι 17 του Eurogroup θα ενημερωθούν από την τρόικα για τα πρώτα ευρήματα της αποστολής τους στην Ελλάδα, τα οποία είναι απογοητευτικά, και έτσι θα πρέπει να είναι αναμενόμενος ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι υπουργοί των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, που γενικώς ήταν αρνητικοί έναντι της χώρας μας και αναζητούν μία εβδομάδα τώρα τρόπο για μια επικοινωνιακή έστω ρεβάνς της «ήττας» που υπέστησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της 29ης Ιουνίου.
Μάλιστα η ατζέντα του αυριανού Eurogroup έχει φορτωθεί υπέρμετρα ώστε να μην αφήνει πολλά περιθώρια έστω μιας πρώτης συζήτησης για τη δυνατότητα αλλαγών στο ελληνικό πρόγραμμα. Η απόφαση της Συνόδου της 29ης Ιουνίου εξουσιοδότησε το Eurogroup να εξετάσει την ενίσχυση της Ισπανίας και της Κύπρου, τη δυνατότητα χρήσης πόρων του ESM για την απευθείας ενίσχυση των τραπεζών, αλλά και την προετοιμασία για τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν πρόκειται να αρκεσθούν σε διαβεβαιώσεις και γενικές εξαγγελίες, και αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και ακόμη πιο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.
ΕΘΝΟΣ On Line
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου