Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ. Nέο γερμανικό τελεσίγραφο

Ο Φίλιπ Ρέσλερ με την Ανγκελα Μέρκελ.

Mίκαελ Φουκς: «Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε οι Γερμανοί θα ασκήσουν βέτο». Φίλιπ Ρέσλερ: «Πρότεινα με τις γερμανικές επιχειρήσεις μια ολόκληρη σειρά μέτρων στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Ελληνες ανταποκρίθηκαν ελάχιστα στις προσφορές μας...»

 

 

 

Εάν κάποιοι δεν κάνουν καλοκαιρινές διακοπές φέτος (πέρα από τους εκατομμύρια χαμηλόμισθους και ανέργους που δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα), αυτοί είναι τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU) - Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) στη Γερμανία, τα οποία δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή μέσα στο καλοκαίρι να «επιτίθενται» στην Ελλάδα με απειλές, συμβουλές αλλά και καταστροφολογικές προβλέψεις.
Τα γερμανικά «κανόνια» εκπυρσοκρότησαν χθες για ακόμη μία φορά κατά της Ελλάδας με πρωταγωνιστές δύο «συνήθεις υπόπτους»: τον Μίκαελ Φουκς (αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ) και τον Φίλιπ Ρέσλερ (υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο προερχόμενο από το κόμμα των Φιλελευθέρων).
Πιο συγκεκριμένα, ο Φουκς παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt να απειλεί ακόμη και με «μπλόκο» στη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας μας, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα.
Ο Μίκαελ Φουκς. Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τους δύο Γερμανούς πολιτικούς
Ο Μίκαελ Φουκς. Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από τους δύο Γερμανούς πολιτικούς
Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός τόνισε πως το Βερολίνο «έχει φτάσει στα όριά του» με την Αθήνα και προειδοποίησε πως εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, «τότε οι Γερμανοί θα ασκήσουν βέτο» σταματώντας τη ροή χρημάτων προς τη χώρα μας.
Μάλιστα, ο Φουκς (ο οποίος υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχε προβεί στη δήλωση: «Η Ελλάδα δεν σώζεται, είναι απλά μαθηματικά») προχώρησε ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας πως, ακόμη κι αν σημειωθεί σχετική πρόοδος, «ακόμη κι αν το ποτήρι των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι μισογεμάτο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Η Γερμανία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αποδεχθεί».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε
Φήμες
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι επί του παρόντος εξακολουθεί να εκκρεμεί (από τον περασμένο Ιούνιο) η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φήμες σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα προτιμούσε τα χρήματα προς τη χώρα μας να μη δίνονται σε μεγάλες δόσεις των πολλών δισ. αλλά, αντιθέτως, με το σταγονόμετρο, προκειμένου να ελέγχεται αυστηρότερα από τους δανειστές η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος με τον Χριστιανοδημοκράτη Φουκς και ο ηγέτης των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ «άδειασε» με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Focus εκ νέου τη χώρα μας.
Ο αντικαγκελάριος, γνωστός για τα ανθελληνικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς, δήλωσε πλήρως «απογοητευμένος» από την ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν έχω πλέον ψευδαισθήσεις», σημείωσε ο Ρέσλερ, για να συνεχίσει καταγγέλλοντας: «Πρότεινα με τις γερμανικές επιχειρήσεις μια ολόκληρη σειρά μέτρων στην ελληνική κυβέρνηση. Οι Ελληνες ανταποκρίθηκαν ελάχιστα στις προσφορές μας... Οποιος αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, δεν μπορεί να αναμένει βοήθεια».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Γκ. Βεστερβέλε
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της»
Στα δύο φλέγοντα «μέτωπα» της Ελλάδας καθώς και στην επαναγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρθηκε χθες και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Προερχόμενος και αυτός (όπως και ο Ρέσλερ) από το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), ο Βεστερβέλε κάλεσε μέσα από τις σελίδες της κυριακάτικης εφημερίδας Bild am Sonntag την Ελλάδα να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα.
Μάλιστα, αναφορικά με τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του ελληνικού προγράμματος, ο Γερμανός τόνισε πως δεν γίνεται να υπάρξουν «ουσιαστικές» αποκλίσεις.
Αγορά χρέους
Επιπλέον, ο Φιλελεύθερος υπουργός απέρριψε εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων αλλά, από την άλλη, παρουσιάστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, ενδεχόμενο στο οποίο ωστόσο είναι αντίθετοι άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Κατά τα λοιπά, το θέμα που μοιάζει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία είναι αυτό της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα.
«Ελπίζω πως θα έχουμε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα, για το οποίο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα», τόνισε ο Βεστερβέλε στη Bild am Sonntag, ενώ υπέρ ενός τέτοιου δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί οι Χ. Ζεχόφερ (πρόεδρος του CSU), Β. Σόιμπλε (υπουργός Οικονομικών), Ζ. Γκάμπριελ κ.ά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου