Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Θα φορολογηθούν με χαμηλούς συντελεστές 5-10%, ενώ θα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» _ Φορολογική «αμνηστία» με ευνοϊκούς όρους και ρυθμίσεις


Φορολογική «αμνηστία» για αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για να φανερωθεί το «μαύρο χρήμα» καθώς και περιουσίες που αποκρύπτονται.
Το κίνητρο για τους φορολογούμενους που έχουν αποκρύψει την περιουσία τους, κινητή ή ακίνητη, θα είναι ισχυρό, αφού όσοι φανερώσουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία έως το τέλος του 2012 θα φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή ο οποίος θα κυμαίνεται από 5% έως 10%, θα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες», ενώ θα μπορούν να δικαιολογήσουν και τα τεκμήρια διαβίωσης.




Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία οι ελεγκτές της εφορίας εντοπίσουν από μόνοι τους το «μαύρο χρήμα», τότε τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον υψηλότερο συντελεστή και ο φορολογούμενος θα διώκεται ποινικά. Ειδικότερα, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 45% και ανάλογα με την περίπτωση πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα ενεργοποιούνται και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων).

Με τη νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται να περιληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα και όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 28/8/2012) θα περιλαμβάνει τα μέτρα του νέου ποινολογίου, την κατάργηση του ΚΒΣ αλλά και την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, θα «νομιμοποιούνται» ουσιαστικά αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα, ακόμη και χρυσός ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια.
Στην τελική ευθεία
Στην αυριανή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με τους εκπροσώπους των κομμάτων θα τεθεί και το θέμα της φορολογικής «αμνηστίας».
Το θέμα της φορολογικής «αμνηστίας» αναμένεται πάντως να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου κατά την αυριανή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με τους εκπρόσωπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι επικείμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων.
Ηδη, με βάση τον προγραμματισμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο, εκτός από τη φορολογική «αμνηστία», θα περιλαμβάνει ακόμη:
ΚΒΣ
Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, ορισμένες διατάξεις του ΚΒΣ θα ενσωματωθούν στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση να καταργηθεί πλήρως η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Ποινολόγιο
Ριζικές αλλαγές αναμένεται να επέλθουν στο ποινολόγιο της εφορίας. Πρόθεση του υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη, είναι να μειώσει δραστικά τα φορολογικά πρόστιμα καθώς και τις εξοντωτικές ποινές προκειμένου να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στους φορολογούμενους να τα πληρώνουν.
Επίδομα θέρμανσης
Από τον Οκτώβριο θα ισχύσει η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης στο 80% του σημερινού ΕΦΚ που εφαρμόζεται στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλούνται στο 1,4 ευρώ το λίτρο, ποσό που για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 40%.
Από την άλλη πλευρά βέβαια αναμένεται μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, γεγονός που σημαίνει ότι ευνοούνται οι ιδιοκτήτες οχημάτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Οσον αφορά πάντως το επίδομα θέρμανσης, αναμένεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί στην αρχή της χειμερινής σεζόν, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η πληρωμή του μάλιστα σχεδιάζεται να γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε παλαιότερο σχέδιο, όμως η απόφαση σκοντάφτει ακόμη στο γεγονός ότι το κονδύλι υπολογίζεται σε 120 - 150 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν όμως προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό.
Αλλαγές στο κεφάλαιο
Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και αναμένεται να κατατεθεί έως το Νοέμβριο. Με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, στον οποίο θα συγχωνευθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το έκτακτο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Παράλληλα σχεδιάζεται και διαφορετική φορολογική μεταχείριση για τα δομημένα και τα μη δομημένα ακίνητα, δηλαδή να ισχύσουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές και κλίμακες για τα κτίσματα και διαφορετικοί για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Από το φόρο θα εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται.
Η φορολογία εισοδήματος
Το τρίτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι και το πιο καθοριστικό, καθώς θα αφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013 και πριν από την κατάθεσή του θα προηγηθεί διαβούλευση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών.
Με το νομοσχέδιο θα επέλθει σημαντική μείωση των φοροαπαλλαγών, ενώ η σπουδαιότερη αλλαγή αφορά την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου προσδιορισμού των εισοδημάτων, το οποίο προβλέπει την αφαίρεση όλων ανεξαιρέτως των δαπανών, ακόμη και αυτών που αφορούν την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ, ύδρευσης κ.λπ., εκτός φυσικά από τις δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Το νέο σύστημα, εφόσον υιοθετηθεί, θα οδηγήσει φυσικά και στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 20% ή 25%, καθώς ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Κίνητρα
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, όπως αποκάλυψε η «Ν», είναι η παροχή κινήτρων για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, της έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης για όλες τις συναλλαγές, στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
Εκτός από τις ανωτέρω αλλαγές, πάντως, το οικονομικό επιτελείο προωθεί την περικοπή των φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και επανεξέταση του συστήματος υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ
Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και φοροκλοπής
Aμεσα μέτρα για τη νομοθετική και οργανωτική θωράκιση της φορολογικής πολιτικής ζητεί η ΓΣΕΕ από την κυβέρνηση.
«Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών επαληθεύει με τον πιο αυθεντικό τρόπο τη θέση της ΓΣΕΕ για το άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, με την οποία διατυπώνεται για μια ακόμη φορά το αίτημα για την άμεση και αποτελεσματική νομοθετική και οργανωτική θωράκιση της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μη φορτώνονται μόνιμα και υπέρμετρα φόρους και βάρη μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όπως σχολιάζεται.
«Ειδικότερα στις σημερινές εποχές των βάρβαρων και σκληρών περικοπών στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, είναι διπλά προκλητικό και άδικο να συνεχίζεται αυτό το πάρτι της φοροδιαφυγής από τους επώνυμους και ανώνυμους ελεύθερους επαγγελματίες» προστίθεται στην ανακοίνωση, με τη σημείωση ότι ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική πολιτική είναι αδύνατον να υπάρξουν χωρίς καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
«Η ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι απαιτούν από την κυβέρνηση και τα κόμματα να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και να αντιμετωπίσουν σοβαρά και αποφασιστικά το τέρας της φοροδιαφυγής πριν αφανίσει την κοινωνία και τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου