Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Βέρνερ Χόγιερ: Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την Ελλάδα «Ένεση ρευστότητας» 750 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ

Στην άμεση εκταμίευση κονδυλίων έως 750 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά από σχετική συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.


Στην άμεση εκταμίευση κονδυλίων έως 750 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μετά από σχετική συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.
Πρόκειται για την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας εγγυήσεων, με το οποίο απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.




Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τη συμφωνία αυτή μπορούν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια, η παιδεία, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα οι τελευταίες θα απορροφήσουν από το συνολικό πακέτο περίπου 440 εκατ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά.
Παράλληλα, καθίσταται δυνατή η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, το οποίο ιδρύθηκε το Μάρτιο και αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ.
Το Ταμείο αυτό, το οποίο χρησιμοποιεί 500 εκατ. ευρώ προερχόμενα από αναπορρόφητα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα, θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια της ΕΤΕπ προς ΜΜΕ, μέχρι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χορηγούνται μέσω συνεργαζόμενων με την ΕΤΕπ τραπεζών στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη βούλησή μας», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Χόγιερ ανέφερε από την πλευρά του ότι η συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις καίριας σημασίας οι οποίες στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα».
«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή είναι καρπός της εποικοδομητικής συνεργασίας μας με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε καινοτόμες λύσεις ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες με ενεργητικό τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.
Επεσήμανε εξάλλου τη σημασία της οικονομικής ανάκαμψης για το ξεπέρασμα της κρίσης. «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές και κοινωνικές υποδομές, καθώς και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις χρηματοδοτήσεις μας με ενδυναμωμένες και πρόσθετες μορφές συνεργασίας, όπως π.χ. με την παροχή περισσότερης τεχνικής βοήθειας», ανέφερε.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου