Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ _ Εύσημα για την Ελλάδα και απαιτήσεις για δράση πριν τις 18 Οκτωβρίου


Εύσημα με...αστερίσκους απένειμε στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε προσωπικά εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την προθυμία για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο επεσήμανε ότι η χώρα μας οφείλει να αποδείξει την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα και να υλοποιήσει συγκεκριμένα βήματα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων διαπίστωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί.

 

 

 

«Είμαστε χαρούμενοι που μάθαμε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Καλέσαμε την τρόικα και την Ελλάδα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους και να συμφωνήσουν στους τρόπους με τους οποίους θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2013 και το 2014, το συντομότερο δυνατό.
Τονίσαμε επίσης ότι πριν την επόμενη εκταμίευση (της δόσης) η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα την αφοσίωσή της απέναντι στο πρόγραμμα και οι 89 προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο θα πρέπει να εφαρμοστούν το αργότερο μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Μας καθησύχασε η ισχυρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημοσιονομικών με βάση τις μεγάλες προσαρμογές που ήδη έχουν επιτευχθεί και την βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα.
Φυσικά θα συνεχίσουμε να εποπτεύουμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να συνεδριάσουμε εκ νέου, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα. Πρέπει να προσθέσω ότι προσωπικά είμαι εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, από την βούληση των κυβερνητικών εταίρων στην Ελλάδα (να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις)…» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ενθαρρυντικές ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.
«Στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος…Περισσότερα χρειάζεται να γίνουν σε όλα τα μέτωπα-δημοσιονομικά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση, χρέος…Η αποστολή που αποτελεί μέρος της Τρόικας δεν θα μεταβεί στο Τόκιο. Θα παραμείνουν στην Αθήνα ώστε να γίνει η δουλειά που απαιτείται», σημείωσε η Λαγκάρντ.
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την απαραίτητη βούληση, ώστε να επαναφέρουν την Ελλάδα στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Κύπρος-Ισπανία
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκε το αίτημα διάσωσης της Κύπρου, ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες και ότι απαιτείται επιτάχυνση των ρυθμών, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε γνωστό ότι στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΔΝΤ.
Όσο για την Ισπανία, ο επικεφαλής του Eurogroup, αναγνώρισε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή υλοποίηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, την πρόοδο των οποίων θα ελέγξει αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που θα φτάσει στην Ισπανία την επόμενη εβδομάδα.
Ο Γιούνκερ πάντως διευκρίνισε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζήτησαν το αν θα χρειαστεί η Ισπανία ένα πλήρες πακέτο διάσωσης.
«Πρεμιέρα» για τον Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)
Σήμερα εγκαινιάστηκε και επισήμως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM (ύψους 500 δισ. ευρώ) που θα αντικαταστήσει εν τέλει τον EFSF. Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε το νέο μηχανισμό «ορόσημο» στην διαμόρφωση του μέλλοντος της νομισματικής ένωσης.
Οι πρώτες συνεισφορές των χωρών θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Την μεγαλύτερη συνεισφορά θα έχει η Γερμανία (περίπου 27% επί του συνόλου).
Οι επικριτές του μηχανισμού ωστόσο θεωρούν ότι τα 500 δισ. ευρώ δεν είναι επαρκές ποσό για την διάσωση της ευρωζώνης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου