Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

NYT: Κραυγή αγωνίας για τους άνεργους Ελληνες που δεν έχουν περίθαλψη


Στις σαρωτικές αλλαγές που έχει φέρει στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, κυρίως στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αναφέρονται με σημερινό τους άρθρο, οι New York Times, παραθέτοντας την συγκλονιστική ιστορία άνεργης καρκινοπαθούς που αδυνατούσε να πληρώσει για την θεραπεία της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια της η ζωή. Χάρη στην πρωτοβουλία και την ανθρωπιά γιατρών και απλών πολιτών, βρήκε όπως λέει η ίδια, ελπίδα μέσα στο σκοτάδι.




Η καθημερινότητα στην Ελλάδα είναι απελπιστική, εξαιτίας της κρίσης, αλλά δεν υπάρχει τομέας που τα σημάδια της κατάρρευσης να είναι πιο αισθητά απ' ότι στο σύστημα υγείας, γράφουν οι New York Times σε σημερινό τους άρθρο, στο οποίο επισημαίνουν ότι γιατροί και απλοί πολίτες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να αναπληρώσουν-όσο μπορούν- ένα κοινωνικό κράτος υπό διάλυση.
«Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα είχε ένα τυπικό σύστημα υγείας, με υπαλλήλους και ιδιώτες που συνεισέφεραν στα ταμεία τα οποία με την συνδρομή της κυβέρνησης παρείχαν περίθαλψη στους πολίτες.
Όσοι έμεναν άνεργοι είχαν ασφάλιση και επιδόματα για ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν περίθαλψη στα νοσοκομεία ακόμη και μετά την λήξη των επιδομάτων.
Τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούλιο του 2011, όταν η Ελλάδα υπέγραψε συμπληρωματική δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς δανειστές. Τώρα, όπως αναφέρεται στη συμφωνία, αν οι άνεργοι αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για την περίθαλψή τους μετά την λήξη των επιδομάτων, τότε είναι μόνη τους, πληρώνουν το συνολικό κόστος από την τσέπη τους» γράφουν οι New York Times.
Σημειώνουν παράλληλα ότι περίπου οι μισοί εκ των 1,2 εκατομμυρίων μακροχρόνια ανέργων, δεν έχουν ασφάλιση, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αισθητά σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι στο 25% και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Οι δραστικές αλλαγές ωθούν πολλούς απελπισμένους ασθενείς να ζητήσουν βοήθεια εκτός του παραδοσιακού συστήματος υγείας, σημειώνει το άρθρο, αναφέροντας την περίπτωση της καρκινοπαθούς Έλενας την οποία σύστησαν στον επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας στο νοσοκομείο Σωτηρία, τον καθηγητή, Κώστα Συρίγο, τα μέλη ενός κινήματος αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί για να φροντίζει τους ανασφάλιστους.
Η συγκλονιστική ιστορία μιας καρκινοπαθούς
Η Έλενα είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού ένα χρόνο πριν απευθυνθεί στον καθηγητή Κ.Συρίγο.
Όλο αυτό το διάστημα η κατάστασή της είχε χειροτερέψει τόσο, ώστε κατά την εξέταση η ομάδα των γιατρών έμεινε άφωνη.
«Όλοι κλαίγαμε. Αυτά τα πράγματα τα διαβάζεις στα βιβλία, αλλά δεν τα έβλεπες...γιατί στο παρελθόν όποιος αρρώσταινε μπορούσε πάντα να έχει βοήθεια» λέει ο καθηγητής, τονίζοντας: «Στην Ελλάδα, τώρα, το να είναι άνεργος ισούται με θάνατο».
Η Έλενα λέει ότι έμεινε χωρίς ασφάλιση, όταν παράτησε την δουλειά της ως δασκάλα για να φροντίσει τους καρκινοπαθείς γονείς της και έναν άρρωστο θείο της. Όταν πέθαναν οι γονείς της, η οικονομική κρίση είχε ήδη χτυπήσει την Ελλάδα και στα 58 της η Έλενα ήταν αδύνατον να βρει δουλειά.
Όπως λέει η ίδια, πανικοβλήθηκε όταν ανακάλυψε ότι είχε τον ίδιο τύπο καρκίνου του μαστού που σκότωσε την μητέρα της. Οι θεραπείες θα κόστιζαν τουλάχιστον 40.000 δολάρια (30.836 ευρώ) όπως της είπαν, αλλά τα όποια χρήματα είχε στην άκρη η οικογένεια είχαν ήδη εξαντληθεί. Προσπάθησε να πουλήσει μια μικρή έκταση σε ένα νησί, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν να αγοράσει.
Η κατάσταση της υγείας της χειροτέρεψε και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει θεραπεία, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, όταν απευθύνθηκε στον καρδιολόγο, Γ.Βήχα του κινήματος αλληλεγγύης για άπορους ασθενείς (Mητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού).
Αν και τρομοκρατημένη από την διάλυση του συστήματος υγείας, η Έλενα δηλώνει πως το γεγονός ότι απλοί πολίτες και γιατροί ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να αναπληρώσουν το κρατικό κενό όπου αυτό ήταν δυνατό, της έδωσε ελπίδα στην πιο μαύρη ώρα.
«Εδώ υπάρχει κάποιος που νοιάζεται» λέει η Έλενα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου