Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS Κατ' αρχήν συνφωνία ΕΕ - ΔΝΤ: Χρέος στο 124% το 2020


Σε κατ' αρχήν συμφωνία ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να περισταλεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, μέσω ενός πακέτου έξτρα μέτρων περικοπής του, το οποίο θα φθάνει σε τουλάχιστον 20 μονάδες του εθνικού προϊνόντος, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την πληροφορία μετέδωσε πρώτο, επικαλούμενο κοινοτική πηγή, το πρακτορείο Reuters, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup.

 

 

 

«Η συζήτηση πηγαίνει πολύ αργά, έχουμε όμως την Ανάλυση της Βιωσιμότητας του Χρέους και τη Χρηματοδότηση. Καλύψαμε το χρηματοδοτικό κενό έως το τέλος του προγράμματος το 2014. Το DSA (σσ: Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους) δείχνει 124 τοις εκατό το 2020», δήλωσε αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για τις λεπτομέρειες των μέτρων που θα περικόψουν περαιτέρω το χρέος βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Το ΔΝΤ μας έβαλε στην πρέσα»
Την αρχικά αισιόδοξη εικόνα που καλλιέργησαν με τις δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου εισήλθε αισίως στην 12η ώρα, διαδέχθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με χαρακτηριστικά σύγκρουσης.
Οι δανειστές της Ελλάδας συγκρούστηκαν πάνω στους τρόπους που θα μπορούσαν να «επιδιορθώσουν» το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πιέζει την ευρωζώνη να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικά μέτρα προς την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, όπως ανέφεραν στη Wall Street Journal, δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.
Το ΔΝΤ υποστήριξε με δυναμισμό ότι έως το τέλος της δεκαετίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαχειριστεί maximum ένα χρέος ίσο με το 120% του ΑΕΠ.
Εκδήλωσε όμως την ανησυχία του ότι ακόμη και το επίπεδο αυτό, μακροπρόθεσμα, θα ήταν πολύ υψηλό, ενώ θα είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή συμπίεση της ανάπτυξης, όπως είπε μία εκ των πηγών.
«Ολοι ξέρουν ότι ακόμη και ένα χρέος 120% είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα (...) είναι ένα μή βιώσιμο χρέος που θα έπνιγε τις εξωτερικές επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση».
«Μας έχουν βάλει στην πρέσα», ανέφερε δεύτερη από τις πηγές. «Οι υπουργοί της Ευρωζώνης έχουν εκπλαγεί βλέποντας ότι το Ταμείο αυξάνει την πίεση στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.
Ως αποτέλεσμα το Ταμείο επέμεινε σε μια διπλή συμφωνία για την Ελλάδα:
Πρώτον, ζήτησε από την ευρωζώνη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούσαν το ελληνικό φορτίο του χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τέτοιου είδους δράση, το χρέος θα παρέμενε πάνω από το 140%.
Δεύτερον, ζήτησε μια αξιόπιστη δέσμευση από την ευρωζώνη να παράσχει στο μέλλον περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Αθήνα αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις υπεσχημένες περικοπές δαπανών και τις πολιτικές προσαρμογής.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου