Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Λαγκάρντ: Σε σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα

Την ανάγκη για δυναμικές μεταρρυθμίσεις αλλά και για μακροπρόθεσμη στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους επανέλαβε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ανάγκη για δυναμικές μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμη στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους.

 Το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την έγκριση της εκταμίευσης 3,24 δισ. ευρώ προς τη χώρα.




 Παράλληλα επανέλαβε την ανάγκη για δυναμικές μεταρρυθμίσεις, εγχώρια υποστήριξη αλλά και για μακροπρόθεσμη στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις.
Η στρατηγική συνεχίζει να επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η οποία αντανακλάται, όπως είπε, στις πρόσφατες ενέργειες για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι θα είναι επίσης σημαντικό για την κυβέρνηση να παραδώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της διακυβερνητικής διαδικασίας, εάν είναι απαραίτητο, όπως εκτιμά.
Σημείωσε επίσης ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -ανέφερε χαρακτηριστικά-, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Επιπλέον, επισήμανε ότι πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ευρωζώνης, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ρευστότητα και τη δημιουργία πίστωσης.
«Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας υπήρξε εντυπωσιακή από κάθε άποψη», παραδέχθηκε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η ενισχυμένη προσαρμογή προκαταβολικά θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευόμενες μειώσεις προσωπικού».
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι της παρέτειναν τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους, δίνοντας διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Τέλος, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι «οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο».

Πράσινο για εκταμίευση 3,24 δισ.
Νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση - αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της χώρας.
Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δις. μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δις. ευρώ ή 4,3 δισ. δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού σε 4,197 δισ. μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισ. ευρώ ή 6,46 δισ. δολάρια).
Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, «το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης».
  Πηγή: ΑΜΠΕ
 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου