Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΠΑ _ Στόχος το 2013 η απορρόφηση κονδυλίων 4,184 δισ.


Αμεσα ξεκινούν οι προετοιμασίες για το νέο ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020, ο προγραμματισμός του οποίου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ για τη φετινή χρονιά ο στόχος προβλέπει απορρόφηση κονδυλίων ύψους 4,184 δισ. ευρώ. Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση για το ΕΣΠΑ με τους περιφερειάρχες και τους υπουργούς Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη και Ανάπτυξης-Υποδομών Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος αμέσως μετά είχε σύσκεψη με τους επικεφαλής των Διαχειριστικών Αρχών των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.




Οι περιφερειάρχες έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού τα προβλήματα που τους δημιουργεί η γραφειοκρατία, αλλά και τις «τρικλοποδιές που βάζουν οι διάφοροι υπουργοί», όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές και συμφωνήθηκε εντός 20 ημερών να αποστείλουν στον πρωθυπουργό λίστα με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη σύσκεψη δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι από εδώ και πέρα θα μπορούν οι περιφερειάρχες να αποφασίζουν μόνοι τους τη μετακίνηση έργων στα διάφορα προγράμματα, χωρίς έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό.
Το νέο πρόγραμμα προβλέπει σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%) για τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική προσαρμογή, της προσάυξησης όλων των ισχύοντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% και της χορήγησης μεγαλύτερης προκαταβολής κατά την έναρξη των προγραμμάτων. Μετά την άρση των περιορισμών ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων. Οσον για το τρέχον ΕΣΠΑ, «ο μαραθώνιος συνεχίζεται», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Εργα
Για το α' εξάμηνο του 2013 ο μνημονιακός στόχος προβλέπει απορρόφηση 1,381 δισ. , εκ των οποίων το 1,284 δισ. αποτελεί κοινοτική συνδρομή, ενώ για το σύνολο του έτους ο στόχος είναι 4,184 δισ. με τα 3,890 δισ. να αποτελούν κοινοτική συνδρομή. Για την επιτάχυνση των έργων, προωθείται 2ο πακέτο απλοποίησης διαδικασιών, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζονται ρυθμίσεις επιτάχυνσης των απαλλοτριώσεων και περιορισμού του χρόνου εκδίκασης των ενστάσεων. Με 7 πρότζεκτ μάνατζερ υποστηρίζονται 67 έργα προτεραιότητας, ενώ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τους 4 αυτοκινητόδρομους. Εντός των επόμενων μηνών θα συνεχιστεί η διαδικασία εκκαθάρισης προγραμμάτων από ανενεργά έργα.

 Tης Μανταλένας Πίου
      ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου