Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Προβόπουλος: Ύφεση 4,5% το 2013 «Όχι» σε νέους φόρους


Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής πρέπει να τεθούν ως κεντρική επιδίωξη στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργο Προβόπουλο.



Στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει πως η κατεύθυνση της προσαρμογής πρέπει να οδηγεί, πρώτον, στον περιορισμό των δαπανών που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπολοίπων και, δεύτερον, στον εκσυγχρονισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
«Έτσι θα δημιουργηθούν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Αυτό αφενός θα τονώσει το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης και αφετέρου θα δημιουργήσει θετικές προσδοκίες που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης των δαπανών», επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ.
Ύφεση και το 2013 με διόγκωση της ανεργίας
Ο Γιώργος Προβόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεσή του πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε βαθιά κρίση και πως οι κίνδυνοι εκτροχιασμού δεν έχουν εξαλειφθεί, ενώ προβλέπει ύφεση περίπου 4,5% φέτος.
Όπως σημειώνει, το 2012 το ΑΕΠ υποχώρησε για πέμπτο κατά σειρά έτος, με αποτέλεσμα η σωρευτική μείωση στην πενταετία 2008-2012 να ανέλθει στο 20,1%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό αυτό θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2013, καθώς θα συνεχιστεί η ύφεση, αν και με ηπιότερο ρυθμό, όπως προβλέπεται.
Παρατηρεί επίσης πως η ύφεση προκάλεσε αισθητή πτώση της απασχόλησης και ώθησε το ποσοστό ανεργίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, 24,5% περίπου κατά μέσο όρο το 2012, ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος το 2013.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Ωστόσο, μπορούμε να προσδοκούμε ότι η ύφεση θα περιορίζεται σταδιακά και ότι στη διάρκεια του 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ», επισημαίνει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ευνοϊκές επιδράσεις αναμένεται να έχουν, μεταξύ άλλων, η τόνωση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης που αναμένονται ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους και η συνακόλουθη άνοδος των εξαγωγών, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, καθώς και η υλοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων με στήριξη από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Προϋπόθεση της ανάκαμψης η εφαρμογή του προγράμματος
«Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, οι οιωνοί είναι καλοί. Και μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι σχετικά σύντομα θα έλθει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, εφόσον όμως συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις», σημειώνει ο κ. Προβόπουλος.
Η σημαντικότερη από αυτές, λέει, είναι «η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής με απόλυτη συνέπεια στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης, θα εξαλείψει οριστικά τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της οικονομίας, θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα μεταδώσει ένα σαφές μήνυμα: «ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και η έξοδος από την κρίση είναι ορατή».

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου