Από τον πολιτικό λαβύρινθο πασχίζουν να βγουν τα κόμματα στην Ιταλία, μετά το χθεσινό, αδιέξοδο εκλογικό αποτέλεσμα, απόρροια αγανάκτησης, κούρασης και απόρριψης της λιτότητας. Οι εξελίξεις εγκαινιάζουν περίοδο ανασφάλειας εν μέσω ύφεσης, προκαλώντας αμηχανία στους Ιταλούς και τριγμούς στην Ευρώπη. Αντιδρώντας στο σκηνικό αβεβαιότητας, τo spread των δεκαετών ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 4.84% αυξανόμενο κατά περίπου μισή μονάδα και φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή του έτους, ενώ η ιταλική κάλπη επέδρασε αρνητικά στο κόστος δανεισμού ολόκληρου του μεσογειακού νότου, επηρεάζοντας το spread σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
Ανατροπές, νέες εισόδους στην βουλή, αλλά και αδιέξοδο. Οι Ιταλοί αρνήθηκαν να πιουν το... «φάρμακο» της λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο και έστειλαν ηχηρό μήνυμα τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ όσο και τις Βρυξέλλες, ενώ ταυτόχρονα έκρουσαν «καμπανάκι» στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας τους.
Γύρισαν την πλάτη στον τεχνοκράτη Μόντι, επανέφεραν τον «αειθαλή» Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο(αν και η δύναμή του συνασπισμού του μειώθηκε κατά 6 εκατομμύρια ψήφους) και ανέδειξαν μεγάλο νικητή τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο τον οποίο αναγκαστικά τώρα θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά οι αντίπαλοί του, αφού μετατρέπεται σε ρυθμιστής του μετεκλογικού σκηνικού, με το Κίνημά του να είναι το πρώτο σε δύναμη κόμμα στην βουλή (η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά κερδίζουν τα ποσοστά ως συνασπισμοί κομμάτων).
Οι χθεσινές εκλογές τα είχαν όλα λοιπόν, αλλά το πιο δυσάρεστο είναι ότι οι κάλπες επιβεβαίωσαν το εφιαλτικό σενάριο της ακυβερνησίας: ένα κοινοβούλιο διχασμένο μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, με καμία από τις δυο παρατάξεις να μην εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Γερουσία.
Ο πολυσυζητημένος εκλογικός νόμος, ακατανόητος για πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές που έχει γίνει αιτία σφοδρών αντεγκλήσεων μεταξύ των Ιταλών πολιτικών, εξασφάλισε στην κεντροαριστερά- παρά την οριακή της επικράτηση- την πλειοψηφία στην κάτω βουλή, χάρη στο «μπόνους» με το οποίο της αποδίδονται αυτομάτως οι 340 έδρες εκ των 630, ασχέτως της ποσοστιαίας διαφοράς από την κεντροδεξιά.
Από την άλλη ωστόσο, συνέβαλε στο να δημιουργηθεί χάος στην Γερουσία, όπου οι έδρες κατανέμονται βάση των επιδόσεων σε περιφερειακό επίπεδο και μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τον αριθμό ψήφων.
Για να κυβερνήσει ένας συνασπισμός ή ένα κόμμα, πρέπει να πατά γερά και στα δυο σώματα. Κι εδώ είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αφού οι συνεργασίες μοιάζουν σχεδόν αδύνατες, ενώ με την παρούσα κατανομή των εδρών, ούτε η συνδρομή Μόντι, φαίνεται να μπορεί να σώσει την παρτίδα, αφού ούτε με την βοήθεια του Προφεσόρε δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει πλειοψηφία ο Μπερσάνι, για την οποία απαιτούνται 158 εκ του συνόλου των 315 εδρών της Γερουσίας.
«Μια χώρα ακυβέρνητη. Πολιτικά αλλά και τεχνικά. Με λίγες διεξόδους βασιζόμενες σε συμμαχίες που είναι σχεδόν ανέφικτες ή ανεπαρκείς αριθμητικά» γράφει η Repubblica, αναφερόμενη στην πολυσυζητημένη επιστροφή στις κάλπες. Οι τελευταίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να στηθούν μόνο για την Γερουσία, αλλά θα ήταν σα να δινόταν γραμμή στους εκλογείς να προτιμήσουν τις ίδιες δυνάμεις που είναι κυρίαρχες στην βουλή, δηλαδή την κεντροαριστερά, προκειμένου να αποφευχθεί το χάος.
Πάντως η όποια επανάληψη τις ψηφοφορίας θα είχε νόημα να διεξαχθεί μετά από μια ικανοποιητική τροποποίηση του αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου, ώστε να μην υπάρξει παρόμοιο αδιέξοδο αποτέλεσμα.
Με ποιον τρόπο και με την σύμφωνη γνώμη ποιων παρατάξεων θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί αυτή η τροποποίηση του εκλογικού νόμου; Πως θα προκύψει- ακόμη και με ιδιόρρυθμες συμμαχίες- μια βιώσιμη κυβέρνηση;
Ένας συνδυασμός που θα ικανοποιούσε και τις αγορές, θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός με την συμμετοχή Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι, Μόντι, αλλά οι τρεις πολιτικοί έχουν έρθει σε τέτοια σύγκρουση που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί αυτή την συγκατοίκηση να μακροημερεύει.
Η πόλωση είναι εμφανής. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και ο Μπερλουσκόνι, απέρριψε την νέα προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και φάνηκε να κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά του Μπερσάνι, μια παράδοξη συνεργασία την οποία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) απορρίπτουν μέχρι στιγμής, κατηγορηματικά.
«Δεν θα κυβερνήσουμε με αυτόν που είναι υπεύθυνος για την καταστροφή στην οποία βρισκόμαστε» δηλώνει στέλεχος του κεντροαριστερού PD. Αρνητικός στην προοπτική συνεργασιών είναι και ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών, ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο.
Θα δεχόταν άραγε να συμμετέχει σε ένα κεντροαριστερό συνασπισμό με αντάλλαγμα ευρύτερες πολιτικές μεταρρυθμίσεις; Άγνωστο. Προς το παρόν υπόσχεται να ξεκαθαρίσει το πολιτικό κατεστημένο, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένους τον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι.
Είμαστε μπροστά σε μια πραγματικά «λαβυρινθώδη κατάσταση», γράφει η La Stampa, σημειώνοντας ότι τώρα τα νήματα κινεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
«Πρόκειται για παζλ που πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τις 14 Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσουν κάτω Βουλή και Γερουσία για να εκλέξουν τους προέδρους των δυο σωμάτων: μέχρι αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να έχει συντεθεί μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων» σημειώνει η εφημερίδα.
Αμηχανία στην Ευρώπη-Νευρικότητα στις αγορές
Αμήχανες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη, με το Βερολίνο να δείχνει την δυσαρέσκειά του και να υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τον Γάλλο υπουργό οικονομικών Π. Μοσκοβισί να χαρακτηρίζει «ανησυχητικό» το εκλογικό αποτέλεσμα και την Κομισιόν να συνιστά στην Ιταλία την συνέχιση των πολιτικών ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης που θα της δώσουν την δυνατότητα να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της.
Με νευρικότητα αντέδρασαν και οι αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα οδηγήσει σε νέα αναταραχή στην ευρωζώνη.
Τα αποτελέσματα
Στην κάτω βουλή, η κεντροαριστερά (ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με άλλους συμμάχους) συγκεντρώνει 29,54%, η κεντροδεξιά 29,13%, ο Γκρίλο 25,55% και ο Μόντι 10,54%.
Στην Γερουσία, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι, συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, έναντι 30,66% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι στο 23,8%, ενώ ο Μάριο Μόντι στο 9,1%.
Οι έδρες
Στην κάτω βουλή, η κεντροαριστερά, εξασφαλίζει χάρη στο «μπόνους» 340 έδρες, η κεντροδεξιά 124 έδρες, ο Γκρίλο 108 έδρες, ο Μόντι 45 έδρες και τα λοιπά κόμματα 13.
Στην Γερουσία, η κεντροαριστερά θα έχει 120 έδρες, η κεντροδεξιά 117, ο Γκρίλο 54, ο Μόντι 18.
Ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου