Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Προς παράταση το χαράτσι - Στο Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης τη Δευτέρα η τρόικα

Προς παράταση το χαράτσι - Στο Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης τη Δευτέρα η τρόικα

Χωρίς να κλείσει κανένα από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Υπουργείο Οικονομικών, η δίωρη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.



Οι αποφάσεις που αφορούν στη συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα, δεν έχουν κλειδώσει. Ετσι η αυριανή επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου πιθανώς θα συναντήσουν και τον κ. Μανιτάκη, εκτιμάται ότι θα ρίξει φως στο πως αντιμετωπίζουν οι πιστωτές την ελληνική «αντιπρόταση» για ελάφρυνση του Δημοσίου τομέα.
Ολα τα σχετικά στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί από τον αρμόδιο υπουργό, και αναμένεται πλέον η οριστική αξιολόγηση της τρόικας που συγκεντρώνει ωστόσο λίγες πιθανότητες να είναι θετική, δεδομένης και της μεγάλης αργοπορίας που έχει παρατηρηθεί από την ελληνική πλευρά τόσο στην επεξεργασία ενός αξιόπιστου σχεδίου όσο και στην υλοποίηση συμπεφωνημένων όρων του Μνημονίου.
Μέσα στην ημέρα είναι επίσης πιθανόν να υπάρξει νέα συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα ενώ το ραντεβού των πιστωτών με τον κ. Σαμαρά μετατίθεται το αργότερο για Τρίτη.
Στο πεδίο των εσόδων, δυναμικά επανέρχεται το σενάριο παράτασης του χαρατσιού της ΔΕΗ για ένα ακόμη χρόνο.
Το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων απασχόλησε και σήμερα τη συνεργασία που είχε το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα.
Και όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, η τρόικα πιέζει ώστε σε περίπτωση που ο νέος, ενιαίος φόρος ακινήτων δεν συμφωνηθεί, τότε το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ (που προ διετίας είχε ανακοινωθεί ως «προσωρινό» μέτρο) να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ για τρίτη χρονιά.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα.
Υπό συζήτηση βρίσκεται επίσης η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το α΄ δίμηνο, καθώς και το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.
Κατα τα άλλα, η διαπραγμάτευση σύμφωνα με την ελληνική πλευρά συνεχίζεται «σε πολύ καλό κλίμα» καθώς η τρόικα, όπως υποστηρίζεται, δείχνει να αντιλαμβάνεται κάποια από τα επιχειρήματα που τής έχουν αντιταχθεί.
Ληξιπρόθεσμα: Σε καλό δρόμο αλλά χωρίς οριστικές αποφάσεις
Σύσκεψη για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πραγματοποιήθηκε και στο Υπ. Εργασίας. Συμμετείχαν σε αυτή πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας, ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και διοικητές Ταμείων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται «βήμα- βήμα» ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Η ελληνική πλευρά προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ρύθμιση συμβατή με τα διεθνώς ισχύοντα, που να λαμβάνει όμως υπόψη της την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα ρευστότητας και να δίνει τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτήν ο κατά το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών. Πλαφόν της ελληνικής διεκδίκσης είναι οι 48 δόσεις.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν, πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου