Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αντώνης Σαμαράς: Red carpet και όχι red tape για τις επενδύσεις

Η πρόοδος της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη, ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης της Προεδρίας της Κ.Ο. ομάδας του ΕΛΚ και των επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 και Παρρασκευή 8 Μαρτίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης για την έξοδο από την οικονομική κρίση.


«Αυτό που προσφέρει η Ελλάδα σήμερα, σε όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, είναι "red carpet" και όχι "red tape", δηλαδή γραφειοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουλιαγμένη.



Στην αναφορά του στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, ενώ άλλα τρία μεγάλα προγράμματα θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους, και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος σε αυτό τον τομέα, θα ξεπεραστεί.
Όσον αφορά την πορείς της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «μέχρι τα τέλη του 2013, θα έρθει η ανάκαμψη». Η Ελλάδα είχε μια δύσκολη χρονιά το 2012, είπε, πετυχαίνοντας όμως «να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες».
«Ο ελληνικός λαός υπέφερε πολύ και εξακολουθεί να υποφέρει», τόνισε, ωστόσο όπως επεσήμανε, με βάση τα πρώτα στοιχεία για φέτος, φαίνεται πως «θα πιάσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012 είναι περισσότερο από ικανοποιητική, παρά τη μεγαλύτερη ύφεση.
Κστά την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφερθεί στις «λαϊκιστικές φωνές, που ακούγονται και από δεξιά και από αριστερά», οι οποίες όμως, όπως υπογράμμισε, «είναι ανίκανες να εκτροχιάσουν την προσπάθεια».
«Πότε θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες;»
Επιδίωξη τέλος του κ. Σαμαρά είναι να δοθεί ερωπαϊκή διάσταση σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ. Αυτη στιγμή, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα ζητήματα της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα κάθε κράτος να χειρίζεται τα θέματα αυτά μόνο του και τονισε την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής για την Ε.Ε..
«Το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι “Ευρωπαϊκό” φυσικό αέριο και “Ευρωπαϊκό” πετρέλαιο», σημείωσε μεταξύ άλλων και σε συνδυασμό με το πρόβλημα έλλειψης ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού στην Ευρώπη, διερωτήθηκε:
«Πότε θα μιλήσει η Ευρώπη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες; Για την Ευρώπη, για μια κοινή πολιτική, πανευρωπαϊκή; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;»
«Υπάρχουν κάποιοι τομείς της κοινής εξωτερικής πολιτικής, που αν τους ενοποιήσουμε, αν διαμορφώσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση θα δημιουργήσουμε όχι μόνο πιο ενισχυμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και μεγαλύτερη χημεία μεταξύ μας, πολύ πιο θετική ενέργεια και ακτινοβολία για το σύνολο της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε σημαντικό η εξωτερική πολιτική να αποτελέσει ένα στοιχείο στη συζήτηση για την ενίσχυση της ενότητας.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου