Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος: «Αφήστε την καρδιά σας να ανθήσει»

Περισσότεροι από 250.000 πιστοί συνέρρευσαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για την πρώτη πασχαλινή λειτουργία και το πρώτο μήνυμα Urbi et Orbi του Πάπα Φραγκίσκου

Ο Ποντίφικας στο πασχαλινό του μήνυμα κάλεσε τους πιστούς να «ανταλλάξουν το μίσος με την αγάπη, την εκδίκηση με τη συγχώρεση, τον πόλεμο με την ειρήνη»

 

 



Εκτός της πεπατημένης κινήθηκε για ακόμα μια φορά ο Πάπας Φραγκίσκος στο πρώτο του πασχαλινό μήνυμα Urbi et Orbi - στην πόλη και τον κόσμο. Αντίθετα από τους προκατόχους του, δεν απηύθυνε από το κεντρικό μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου τις ευχές για «Καλό Πάσχα» σε 65 διαφορετικές γλώσσες παρά μόνο στα ιταλικά. Κινούμενος σταθερά στον δρόμο της ταπεινότητας, όμως, ο νέος Πάπας φρόντισε να βάλει τους αναξιοπαθούντες στο κέντρο του μηνύματός του, απευθύνοντας πέραν των συνηθισμένων εκκλήσεων για ειρήνη απανταχού της γης τους πασχαλινούς χαιρετισμούς του σε «κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα εκεί όπου ο πόνος είναι μεγαλύτερος, στα νοσοκομεία, τις φυλακές…».
Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πλημμύρισαν χθες, Πάσχα των Καθολικών, την Πλατεία του Αγίου Πέτρου που είχε γεμίσει, με τη σειρά της, λουλούδια όλων των χρωμάτων. Ο Φραγκίσκος ευχαρίστησε τους ολλανδούς ανθοπώλες που τα δώρισαν. Και συμβούλευσε τον κόσμο να επιτρέψει στην αγάπη να μεταμορφώσει τη ζωή του - «αφήστε αυτά τα ερημικά μέρη στην καρδιά σας να ανθήσουν».
Για τη λειτουργία που τέλεσε σε έναν υπαίθριο βωμό, μπροστά στη βασιλική, φορούσε τα ήδη γνωστά του πλέον λευκά, απλά άμφια. Κατόπιν έκανε μια βόλτα με το popemobile ανάμεσα στο ενθουσιασμένο πλήθος, φιλώντας μωρά και χτυπώντας χαϊδευτικά παιδάκια στο κεφάλι. Ενας θαυμαστής τόσο του αργεντινού Πάπα όσο και της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, των Saints of San Lorenzo της Αργεντινής, επέμενε να πάρει μια φανέλα της ομάδας με το όνομα που είχε ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες - Μπεργκόλιο. Ο Φραγκίσκος του έκανε το χατίρι και το πλήθος επιδοκίμασε με μια φωνή.
Οπως όλοι οι Ποντίφικες πριν από αυτόν, έτσι και αυτός απηύθυνε στο πασχαλινό του μήνυμα έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να τερματίσουν μια διαμάχη που «έχει κρατήσει υπερβολικά πολύ». Αναφερόμενος στη Συρία, ο Φραγκίσκος αναρωτήθηκε «πόσος πόνος ακόμα πρέπει να υπάρξει προτού μπορέσει να βρεθεί μια πολιτική λύση». Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να επικρατήσει «πνεύμα συμφιλίωσης» στην Κορεατική Χερσόνησο. Ολοι οι πόλεμοι και οι βαναυσότητες του κόσμου μπήκαν στο στόχαστρό του, συμπεριλαμβανομένου του τράφικινγκ, αυτού που χαρακτήρισε την πιο εκτεταμένη μορφή δουλείας του 21ου αιώνα. Ο Φραγκίσκος προσευχήθηκε να εμπνεύσει ο Ιησούς τους ανθρώπους να «ανταλλάξουν το μίσος με την αγάπη, την εκδίκηση με τη συγχώρεση, τον πόλεμο με την ειρήνη». Ο πρώτος Πάπας που προέρχεται από τους Ιησουίτες, ένα τάγμα με ιδιαίτερη έγνοια για τους φτωχούς, ο πρώτος επίσης Πάπας που επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος από τον «φτωχούλη του Θεού» Φραγκίσκο της Ασίζης, εξέφρασε τη θλίψη του που ο κόσμος «παραμένει ακόμα διχασμένος εξαιτίας της απληστίας». Πολλές φορές στη διάρκεια της ευλογίας του έδειξε να αυτοσχεδιάζει· επανειλημμένως αναφέρθηκε στους «πιο φτωχούς και αδύναμους».

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ. Οποιοδήποτε άλλο Πάσχα ο Ποντίφικας θα αναχωρούσε μετά το φορτωμένο πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας για ολιγοήμερες διακοπές στο Καστέλ Γκαντόλφο: αλλά η θερινή παπική κατοικία είναι ήδη κατειλημμένη από τον προκάτοχο του Φραγκίσκου, τον Βενέδικτο ΙΣΤ'. Ο νέος Πάπας παραμένει στον ξενώνα του Βατικανού όπου είχε καταλύσει και πριν το κονκλάβιο - προς το παρόν αρνείται να εγκατασταθεί στο Παλάτι του Βατικανού, κρίνοντας τα διαμερίσματα όπου διέμενε ο Βενέδικτος υπερβολικά μεγάλα για τον ίδιο.
 
 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου