Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Αρχίσαμε…




          
Γύρισε πάλι ο καιρός και η Περσεφόνη βρέθηκε, επιτέλους, στην αγκαλιά της μάνας Δήμητρας. Εδώ που τα λέμε, ειδικά φέτος, δεν ήταν και πολύ σκληρή απέναντί μας και είχαμε πολλά καλοκαιράκια μέσα στο καταχείμωνο.






           Βέβαια λίγο παρά φύση και βίαιη η είσοδος στις «Αυγουστιάτικες» ζεστές μέρες του Μαΐου που βιώνουμε, αλλά θα το αντέξουμε. Ήδη από τις πρώτες μέρες του Πάσχα, ξεχύθηκε ο κόσμος στις ακρογιαλιές, για να επιβεβαιώσει τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης.
           Απροετοίμαστοι και αγχωμένοι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των «παρά θιν αλός» καταστημάτων, τρέχουν και δε φτάνουν, για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα που προκάλεσε ο κατά τα άλλα ήπιος χειμώνας που μας πέρασε.
           Όσοι το έχουν καταφέρει, δρέπουν τους καρπούς της ετοιμότητας τους. Γεμάτα τα καταστήματά τους τα Σαββατοκύριακα, μιας και οι επιλογές είναι μικρές.
           Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την περιοχή μας στον κόλπο του Ορφανού, δηλαδή Τούζλα, Κάριανη και τα πέριξ.
           Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν κι εγώ να απουσιάζω από το άνοιγμα του μελισσιού, σαν άλλη μια πιστή μέλισσα στο ανοιξιάτικο ξεφάντωμα και να αποτελέσω μια μίζερη και χλεμπονιάρικη παραφωνία.
           Λίγα ελαφριά ρούχα για την ηλιοφάνεια και κάτι πιο ζεστό για την νυχτερινή υγρασία και απίκο εκεί που σκάει το κύμα. Αλήθεια τί κύμα, λίγο από Χαβάη και Ειρηνικό, μόνο οι «σέρφερ» έλειπαν. Ο χειμώνας έσκαψε την παραλία και δημιουργείται κύμα ακόμα και στη νηνεμία.
           Η πολυχρωμία, η ομορφιά από τα θεσπέσια αλλά άψητα ακόμα κορμιά, συναγωνίζονται τους ηλιακούς συλλέκτες, για να συλλάβουν και την τελευταία ηλιαχτίδα που στάζει στην λεκάνη του Αιγαίου.
           Νωπές σάρκες, λαδωμένες με υψηλούς δείκτες προστασίας, άρχισαν να «τσιγαρίζονται» και ν’ αποκτούν τις πρώτες τραγανά σοταρισμένες όψεις. Ο ήλιος όμως σαν ανελέητη εστία χωρίς θερμοστάτη, ψήνει και τα μέσα μας.
           Η ανάγκη για κάτι να δροσίσει και να ισορροπήσει τα μέσα μας, οδηγεί όλους ή σχεδόν όλους στις παραθαλάσσιες οάσεις, που με λίγα ευρώ παρέχουν τα μέσα για να παραταθεί η παρτίδα του ήλιου με τα ανάμελα κορμιά.
           Μόνο που οι τυχοδιώκτες, γαλουχημένοι με την παρανομία, καταστηματάρχες είναι παντού. Είναι και στις παραλίες, όχι που θα έλειπαν. Θιγμένοι με την απόφαση της Κυβέρνησης για την φοροδιαφυγή «χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω», βρήκαν αντίμετρα. Αντίδραση που βασίζεται στην αφέλεια μας.
           Γνωστό και παλιό Beach μπαρ-καφέ της Κάριανης, προσκομίζει στους πελάτες του αντί απόδειξης ένα δελτίο παραγγελίας στο ίδιο μέγεθος, ώστε να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό!

           Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι ακόμα αρχή και δεν γίνεται «χαμός». Το τί θα κάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ένας θεός ξέρει.
           Λουόμενοι γρηγορείτε …


             Βασίλης Α. Βαφιάδης
              Σέρρες, 21.5.2013
               vafvas@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου