Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ανοδος της στάθμης των υδάτων

Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με ρυθμούς 2,39 χιλιοστών το χρόνο την επταετία 2005-2011 και η τάση αυτή συνεχίζεται.

Την επταετία 2005-2011, η στάθμη των υδάτων της θάλασσας παγκοσμίως ανέβηκε κατά 16,8 χιλιοστά, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αυξημένους ρυθμούς τήξης των παγετώνων και των πάγων στους πόλους, υποστηρίζουν επιστήμονες.



 
Τα συμπεράσματα της μελέτης τους, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Geoscience, συμφωνούν με τις μακροπρόθεσμες τάσεις που έχουν καταγραφεί. Οι ίδιοι ωστόσο παραδέχονται ότι η δική τους έρευνα βασίζεται σε παρατηρήσεις λίγων ετών, κάτι που μπορεί να μην αποτυπώνει την πλήρη εικόνα.
Με τη βοήθεια των δορυφόρων GRACE, οι ερευνητές της NASA, του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και του πανεπιστημίου του Τέξας είδαν ότι, κατά το προαναφερθέν διάστημα, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε με ρυθμούς 2,39 χιλιοστών το χρόνο και η τάση αυτή συνεχίζεται.
Παρότι ο αριθμός ακούγεται ασήμαντος, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι κάθε χιλιοστό μετράει, ιδιαίτερα για όσους ζουν σε ατόλλες ή σε παραθαλάσσιες περιοχές – κάτι που γίνεται ακόμη πιο σαφές σε μια φυσική καταστροφή τύπου Σάντι.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν σε ποιο βαθμό η άνοδος της στάθμης των υδάτων οφείλεται στην επιτάχυνση της τήξης των πάγων και σε ποιο βαθμό οφείλεται στη διαστολή του νερού καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του. Για την περίοδο που μελέτησαν, εκτιμούν ότι οι πάγοι ευθύνονται σε ποσοστό περίπου 75%.
«Παρατηρήθηκε αύξηση των ρυθμών τήξης στη Γροιλανδία, η οποία άρχισε το 2005 και αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η βασική αιτία» για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Κλαρκ Ουίλσον από το πανεπιστήμιο του Τέξας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Οι ερευνητές εντόπισαν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις σε περιοχές που, εκτός από την άνοδο της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων, έχουν να αντιμετωπίσουν και την υποχώρηση του εδάφους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στον Κόλπο του Μεξικού. Στη Νέα Ορλεάνη, οι δορυφόροι έδειξαν ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 1,79 έως 15 χιλιοστά το χρόνο.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου