Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Απογειώνoνται οι αφίξεις ξένων τουριστών


Σε ισχυρό όπλο της Ελλάδας ενάντια στην ύφεση αναδεικνύεται αυτό το καλοκαίρι ο τουρισμός, καθώς όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην αύξηση των αφίξεων των ξένων τουριστών στη χώρα μας ήδη από τον περασμένο μήνα.





Μηνύματα... απογείωσης του τουρισμού δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ξεκινούν ή ανανεώνουν εποχιακά δρομολόγια από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και αερομεταφορείς χαμηλού κόστους και μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει πτήσεις τσάρτερ σε ελληνικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια είχαν θετικά πρόσημα στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το πρώτο πεντάμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μύκονος, Καλαμάτα, Σαντορίνη, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Χανιά και Κέρκυρα αναδείχθηκαν... πρωταθλητές στην αύξηση των αφίξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, ενώ πολύ καλές επιδόσεις εμφάνισαν η Κως και η Σκιάθος.
Μείωση στις αφίξεις εμφάνισαν την ίδια περίοδο τα αεροδρόμια του Αράξου και της Σάμου, καθώς επίσης το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Την ίδια στιγμή, από το αεροπορικό σκηνικό της χώρας δεν λείπουν και οι... αναταράξεις. Η φετινή θερινή περίοδος ξεκίνησε με την... επίθεση της ιρλανδικής Ryanair κατά του αεροδρομίου της Αθήνας, από τη διοίκηση του οποίου και ζήτησε μηδενισμό των τελών για κάθε νέα σύνδεση που θα ανοίξει η εταιρεία από την Αθήνα, προκειμένου να φέρει στη χώρα, όπως υποστήριξε, 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Ετσι, μπορεί η Ryanair να μην ξεκίνησε πτήσεις από την Αθήνα, ωστόσο, βάσει του προγραμματισμού του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την καλοκαιρινή περίοδο, από τις πίστες του θα απογειώνονται αεροσκάφη της Aegean Airlines για νέες πτήσεις προς Λυών και Μπακού, ενώ η εταιρεία εισέρχεται σε άλλα έξι δρομολόγια στο Βερολίνο, τη Γενεύη, το Κίεβο, το Μάντσεστερ, την Αγία Πετρούπολη και τη Βαρσοβία.
Παράλληλα, η ισπανική χαμηλού κόστους εταιρεία Vueling ξεκινά πτήσεις προς το Μπιλμπάο, ενώ η τουρκική Pegasus αρχίζει καθημερινά δρομολόγια στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια στιγμή, η Turkish θα πραγματοποιεί 25 πτήσεις την εβδομάδα από την Αθήνα, προσθέτοντας από αυτό το καλοκαίρι άλλα τέσσερα δρομολόγια προς την Κωνσταντινούπολη.
Πτήσεις για το Ελσίνκι έχουν ξεκινήσει η Norwegian και η SAS, ενώ από το τέλος του μήνα η δεύτερη θα πετά και στο Οσλο.
Δρομολόγια προς Κίεβο ανακοίνωσε και η Ukraine International Airlines. Την Αθήνα με τη Μαδρίτη θα ενώνουν η Iberia & Iberia Express, ενώ η S7 εισέρχεται στην ελληνική αγορά ξεκινώντας από τις 27 Ιουνίου πτήσεις για Μόσχα.
Παράλληλα, η Ural Airlines θα συνδέσει την Αθήνα με το Krasnodar.
Ως προς τις υπερατλαντικές πτήσεις, η US Airways συνδέει ξανά την Αθήνα με τη Φιλαδέλφεια, η Air Transat και η Air Canada με το Μόντρεαλ και το Τορόντο και η Delta με τη Νέα Υόρκη.
Αντιθέτως, η πολυδιαφημισμένη σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη από την Qatar, η οποία είχε τοποθετηθεί χρονικά για φέτος το καλοκαίρι, προς το παρόν φαίνεται ότι έχει μετατεθεί για αργότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δρομολόγιο δεν ξεκίνησε λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα αεροσκάφη B787, με τα οποία θα εκτελούνταν οι πτήσεις. Ωστόσο, αν και το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί, το πιθανότερο είναι το δρομολόγιο να μην ξεκινήσει τελικώς εντός του καλοκαιριού.
Μειωμένα δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας θα εφαρμόσουν και οι Κυπριακές Αερογραμμές από την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσής τους.
Η εταιρεία αναστέλλει τις πτήσεις σε τρία εσωτερικά δρομολόγια και συγκεκριμένα σε αυτά από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου