Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Σε πέντε δόσεις και το χαράτσι του 2013


Στη διατήρηση των πέντε διμηνιαίων δόσεων και για το χαράτσι του 2013 φέρεται να συμφωνεί η τρόικα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία δόση του χαρατσιού του 2013 θα αποπληρωθεί τον Απρίλιο του 2014.


 

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο, οι εκπρόσωποι των πιστωτών δέχθηκαν τις γενικές αρχές του νέου φόρου, δηλαδή την επιβολή του φόρου ανά ακίνητο με βάση 33 κλιμάκια, δηλαδή φόρο ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.
Οι τροικανοί δεν έφεραν επίσης αντιρρήσεις στο να αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος το νέο χαράτσι χωρίς ωστόσο να δώσουν και την συγκατάθεσή τους. Επομένως το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα θέματα της ατζέντας και κυρίως οι εναλλακτικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013- 2014, το οποίο προκύπτει κυρίως από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε «ότι πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα, κάποια άλλα την επόμενη». Αύριο το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, και, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου.
Νέα συνάντηση με Κ.Μητσοτάκη την Τετάρτη
Ακολούθως το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας μετέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το έταιρο μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, την διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Η συνάντηση κράτησε περίπου δυόμισι ώρες και το ραντεβού ανανεώθηκε για την Τετάρτη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική» την εκτενή συζήτηση της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα και ενημέρωσε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, όσον αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.
Αύριο στις 8.00 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη.
Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν από τα μέσα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο γ΄ και δ΄ τρίμηνο εφέτος. Η δόση αυτή αναμένεται να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Σημειώνεται, ότι μετά από τη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου