Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οφελος 309 εκ. ευρώ στα νοικοκυριά και 30.000 θέσεις εργασίας


Οφελος 309 εκατ. ευρώ ετησίως στα νοικοκυριά και 30.000 θέσεις εργασίας θα δώσει η μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ.





Το ποσό αυτό θα κερδίσουν οι Ελληνες καταναλωτές, καθώς, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η αγορά θα ανοίξει, η προσφορά των προϊόντων θα αυξηθεί και οι τιμές θα πέσουν.
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφ. Θανάσης Σκορδάς, επιδιώκοντας να αποδείξουν την ανάγκη της μερικής κατάργησης της κυριακάτικης αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Αυτή η αλλαγή μαζί με άλλες τέσσερις στην αγορά έρχονται μέσα από το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης «Νέοι κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών». Τις βασικές διατάξεις του παρουσίασαν χθες, ενώ το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.
Η πρώτη αλλαγή που έρχεται είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Πιο συγκεκριμένα μεγάλα και μικρά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά επτά Κυριακές τον χρόνο. Οι δύο είναι πριν από τα Χριστούγεννα, η μία την Κυριακή των Βαΐων και οι άλλες τέσσερις είναι τις πρώτες Κυριακές των ισάριθμων εκπτωτικών περιόδων.
Επίσης τα μικρά καταστήματα που έχουν εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε οργανωμένες αλυσίδες, δεν βρίσκονται σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, θα μπορούν να ανοίγουν όλες τις Κυριακές.
Αρκεί βέβαια να το επιτρέψουν οι αντιπεριφερειάρχες και για τις πόλεις της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με διάταξη που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και περνά, οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει σε ένα δίμηνο από την ψήφιση του νόμου να αποφασίσουν για τις περιοχές τους ποιες Κυριακές δεν θα είναι ανοικτά τα μικρά καταστήματα, πέραν των επτά. Αν δεν ληφθούν αποφάσεις μετά το δίμηνο, τότε οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν και τις υπόλοιπες 45 Κυριακές του χρόνου.
Καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων
Αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες
Η δεύτερη αλλαγή που έρχεται στην αγορά με το νομοσχέδιο είναι η καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων.
Η τακτική χειμερινή που θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, η τακτική καλοκαιρινή που θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου και δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, που θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τις πρώτες Κυριακές των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.
- Η τρίτη αλλαγή αφορά τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για τους παραβάτες της αγοράς καυσίμων. Οσοι εντοπίζονται με πειραγμένες αντλίες θα έρχονται αντιμέτωποι με οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας και δεν θα επιτρέπεται η χορήγησή της στο ίδιο σημείο και σε άτομα με βαθμό συγγένειας του παραβάτη μέχρι δευτέρου βαθμού. Επίσης προβλέπεται πρόστιμο 30.000 ευρώ. Ακόμη οι συμβάσεις μεταξύ εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηριούχων θα είναι υποχρεωτικά γραπτές και θα αναφέρονται οι εκπτώσεις και η πιστωτική πολιτική.
Επίσης τοποθετούνται συστήματα εισροών - εκροών καυσίμων και στους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.
- Η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με το ότι οι κυρώσεις για αγορανομικές παραβάσεις γίνονται πιο αυστηρές και αντικειμενικές. Δεν θα υπάρχει εύρος προστίμων και ποινικών κυρώσεων, αλλά συγκεκριμένες ποινές. Π.χ. για διακίνηση επιβλαβών τροφίμων η ποινή θα είναι έξι μήνες φυλάκιση και όχι μέχρι έξι μήνες. Δίνεται επίσης η δυνατότητα της πληρωμής του προστίμου σε 30 μέρες με μπόνους τη μείωσή του κατά 50%.
Κατάργηση αγορανομικού κώδικα
Η κατάργηση του αγορανομικού κώδικα που ήταν σε ισχύ από το 1946 είναι η πέμπτη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα, καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις του, οι οποίες έβαζαν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, μία από αυτές που δεν θα ισχύουν είναι η αρμοδιότητα του υπουργού να απαγορεύει την πώληση ειδών βιοτικής ανάγκης από σημεία πώλησης. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα, σε συνδυασμό πάντα και με τα όσα ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου