Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Λωποδύτες καταστηματάρχες και στην Τούζλα




           Πάντα ο Έλληνας φημιζόταν για την πονηριά του, πάντα ο Έλληνας έκρυβε μέσα του έναν Οδυσσέα, που σκαρφίζονταν διάφορα για να αλλοιώσει μια δυσμενή, για τον ίδιο, κατάσταση.
           Πόσο όμως απέχει η πονηριά από την κουτοπονηριά;
           Πόσο απέχει η αφέλεια από την ηλιθιότητα;




           Μήπως όσο απέχει η μυωπία από την πρεσβυωπία; Μάλλον πρέπει να συμβαίνει το τελευταίο. Αλλιώς πώς μπορεί να εξηγηθεί η κοντόφθαλμη πολιτική κάποιων λίγων (ευτυχώς) καταστηματαρχών, που θέλουν να λέγονται «επαγγελματίες».
           Όχι, προς Θεού, ότι το ίδιο δεν ισχύει και για τους Πολιτικούς μας, «Γραικοί» άλλωστε και αυτοί. Αλλά είπαμε και γι’ αυτούς εμείς οι ίδιοι ευθυνόμαστε.
           Στις 21 Μαΐου είχα αναφερθεί στις «κομπίνες» που ετοιμάζονται να βάλουν μπροστά οι «επαγγελματίες» καταστηματάρχες και είχα υποδείξει μία από ένα πολύ γνωστό καφέ μπαρ της παραλίας Κάριανης (πρώην) Ν. Καβάλας.
           Χθες ήμουν πάλι στην ίδια περιοχή, άλλωστε είναι η πιο κοντινή «παρά θιν αλός» για τις Σέρρες και επτά χιλιόμετρα δυτικότερα, σε ένα άλλο παλιό και πολύ γνωστό καφέ μπαρ, που το όνομα του θυμίζει κάτι από τον Χαΐρ αντ Ντιν, κατά κόσμον Μπαρμπαρόσα ή Κοκκινογένη (ελληνικής καταγωγής κι αυτός), είχα μια άλλη εμπειρία.
           Την ίδια στιγμή που ο ντόρος, από τα απανταχού ρεζιλίκια, σφραγίσματα καταστημάτων και προσωποκρατήσεις, δεν έχει υποχωρήσει, άλλο κόλπο εφαρμόζεται από τα μαγαζιά που έχουν, από τον αχταρμά της νομοθεσίας, δύο διαφορετικά Φ.Π.Α..
           Έχουν ονομάσει τα ποτά (23%) σε ροφήματα (13%). Έτσι, ενώ εγώ και η σύζυγός μου ήπιαμε οινοπνευματώδη ποτά και πληρώσαμε τιμές Ιουλίου με 23%, ο ιδιοκτήτης θα αποδώσει (!!!), αν και όταν, στην Εφορία 13% αφού η απόδειξη χρέωσε ροφήματα και θα τσεπώσει το 10% εις υγείαν των ηλιθίων.
           Πέρα βέβαια ότι οι αποδείξεις τις περισσότερες φορές, όπως συνέβη και με μένα κάπου αλλού, είναι ετεροχρονισμένες από προηγούμενες ώρες ή και μέρες!
           Σας παρακαλώ, παίρνετε μαζί σας τις αποδείξεις όταν φεύγετε από κάποιο κατάστημα, μη και σας χρεώσουν την ηθική αυτουργία…

             Βασίλης Α. Βαφιάδης
              Σέρρες, 11.6.2013
               vafvas@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου