Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Σε τροχιά ανάπτυξης η Eυρωζώνη

Στο β΄ τρίμηνο

Κάποιες χώρες του Νότου παραμένουν ακόμη σε ύφεση.

Σε τροχιά ανάπτυξης εκτιμάται ότι επέστρεψε, στο δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης -έπειτα από συρρίκνωση επί έξι διαδοχικά τρίμηνα-, καταφέρνοντας να εξέλθει της μεγαλύτερης σε διάρκεια ύφεσης από την εποχή ίδρυσης της νομισματικής ένωσης, πριν από 14 χρόνια.




Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,2% στο τρίμηνο, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τα επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) για το ΑΕΠ αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 14 Αυγούστου.
Μολονότι ελάχιστη, η άνοδος αυτή θα μεταφρασθεί, εφόσον επιβεβαιωθεί, σε μια έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση. Η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί στη συνέχεια κατά το τρίτο τρίμηνο.
Πολλοί δείκτες πηγαίνουν προς την κατεύθυνση αυτή: η ύφεση μετριάσθηκε από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο στην Ιταλία (-0,2%) και στην Ισπανία (-0,1%), την τρίτη και την τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης.
Ενας χρόνος σχετικής «ηρεμίας» στις αγορές, οι περικοπές δημοσίων δαπανών σε Ισπανία και Ιταλία -που συνέβαλαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών- και η επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ βοήθησαν και την Ευρωζώνη να επιστρέψει στην ανάκαμψη.
Αν και οι γενικότερες προοπτικές έχουν βελτιωθεί, η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει στην εκτόξευση της ανεργίας μεταξύ των νέων στη Ζώνη του Ευρώ στο 24%, ενώ κάποιες χώρες του Νότου παραμένουν ακόμη σε ύφεση.
Στην Ισπανία, η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι του προηγουμένου τριμήνου, και η ανεργία μεταξύ των νέων ανέρχεται στο 56%. Στην Ιταλία, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,2%.
Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- παραμένει η βασική κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε «σημαντικά» στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην ιδιωτική κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή.
Με βάση τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η οικονομία αναπτύχθηκε 0,75% στο τρίμηνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ποσοστό που υπερβαίνει τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg για ανάπτυξη 0,6%.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είχε προβλέψει επιστροφή της Ευρωζώνης σε σταδιακή ανάκαμψη προς τα τέλη του έτους, ενώ για το σύνολο του 2013 προβλέπει συρρίκνωση 0,6% και ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1% το 2014.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου