Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. Στουρνάρας: Στο 3,8% η ύφεση το 2013

Βασικός άξονας του οικονομικού προγράμματος η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων


 Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

 Ύφεση περίπου 3,8% θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2013, ηπιότερη δηλαδή από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μιλώντας στο συνέδριο Euromoney Greece, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη, επικαλούμενος κυβερνητικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.




«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα εποχικά διορθωμένη στοιχεία του ΑΕΠ, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο παρουσιάζει αύξηση για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης. Για πρώτη φορά τρίμηνο-τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε», είπε.
Σύμφωνα με τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο.
Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από την εξαετή ύφεση. «Οι δείκτες φανερώνουν μια τάση στην ελληνική οικονομία, προς ηπιότερη ύφεση και αργά προς την ανάκαμψη», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη χάρη κυρίως στην εξασφάλιση της πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι βασικός άξονας του εφαρμοζόμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής είναι η επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. 
Καθοριστικής σημασίας οι αποκρατικοποιήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε στην ομιλία του πως η επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την επιτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
«Η πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση δημιουργεί εμπιστοσύνη στους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι, είμαι σίγουρος, ξαναδίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά και η ενθάρρυνση εγχώριων ιδιωτικών επενδύσεων, βρίσκονται στην καρδιά του μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού προγράμματος», τόνισε.

Δύσκολος στόχος η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει μέσα από αυτό τόσο στη μείωση του δημόσιου χρέους όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες, όπως είπε, θα χτίσουν μια μακροχρόνια, αμοιβαίως συμφέρουσα σχέση με την ελληνική οικονομία.
«Τώρα ήρθε η ώρα να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στους τομείς αυτούς, διότι δεν επιτρέπεται να έχουμε από τη μια πλευρά αναξιοποίητη, αδρανή και συχνά καταπατούμενη δημόσια περιουσία και από την άλλη να επιζητούμε τρόπους κάλυψης του όποιου χρηματοδοτικού κενού, αγνοώντας τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής ακριβώς της δημόσιας περιουσίας», επεσήμανε.
Σημείωσε, πάντως, πως η υλοποίηση του στόχου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν είναι εύκολη, αφού προσκρούει σε συγκεκριμένα προβλήματα, που συνοψίζονται σε δύο βασικές παραμέτρους: τα θεσμικά εμπόδια που συναντούν και τις μεσομακροπρόθεσμες  προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ως προς το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως σήμερα τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου είναι συνήθως καθηλωμένα στην ελάχιστη ή μηδενική αξιοποίηση, δεδομένου ότι το σύνθετο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη χρήση ή λειτουργία τους, δεν επέτρεπε την αξιοποίησή τους. Πρόσθεσε ακόμα ότι για αρκετά χρόνια, η πολιτική βούληση για αποκρατικοποιήσεις ήταν μάλλον αδύναμη.
Σήμερα, είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε άμεσα το δαιδαλώδες καθεστώς αδειοδοτήσεων και χρήσης γης, που καθιστούσε έως και αδύνατη την κάθε είδους αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όμως, η προσήλωση της κυβέρνησης στην επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις βελτιώσεις του ρυθμιστικού πλαισίου. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που ευνοεί την υγιή επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, πρόσθεσε.

 naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου