Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Συνδέει τον αντιφασιστικό με τον αντιμνημονιακό αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ

Να δώσουν βαθύτερο περιεχόμενο στο αντιφασιστικό ρεύμα, που φαίνεται να φουντώνει στην ελληνική κοινωνία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της Χρυσής Αυγής, επιχειρούν ηγετικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλεί όλες τις δυνάμεις του να συμμετάσχουν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της Τετάρτης στο Σύνταγμα.



 «Στην πραγματικότητα ο αντιμνημονιακός προοδευτικός αγώνας έχει ο ίδιος αυτός καθ' εαυτός αντιφασιστική διάσταση, όπως και ο συνεπής αντιφασιστικός αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι αντιμνημονιακός προοδευτικός αγώνας, αφού τα μνημόνια , ως οικονομικός "φασισμός" , εκκολάπτουν τον πολιτικό ναζισμό και τροφοδοτούν εκτρώματα όπως η "Χρυσή Αυγή"» τονίζουν στελέχη, που κινούνται περισσότερο στην Αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
Ωστόσο, ως ένα βαθμό στην ηγετική ομάδα επικρατεί μία πιο μετριοπαθής στάση, καθώς δεν γίνεται πάντα και ευθέως αυτή η σύνδεση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πιο δεκτικός σε πολιτικές πρωτοβουλίες για την πάταξη του φαινομένου της Χρυσής Αυγής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θεωρεί ότι οι τελευταίες κυβερνητικές ενέργειες κατά της οργάνωσης και οι φωνές από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μάλλον υποκριτικές και προέκυψαν εξ ανάγκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας υποστήριξε μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας φυσικά, αν και γνωρίζει ότι η κυρίαρχη άποψη του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι η θεωρία των δύο άκρων. Ως προς την κυβερνητική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί τώρα η ακροδεξιά κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου η κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει σχέδιο πολιτικής διαχείρισης, «αποποιούμενη τις βαρύτατες ευθύνες της, που πηγάζουν από την άσκηση των νεοφιλελεύθερων, μνημονιακών πολιτικών και την ανοχή απέναντι στις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής». Ενδεικτικές των διαθέσεων, που κυριαρχούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις κυβερνητικές κινήσεις είναι οι δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, ο οποίος κατέθεσε στην Εισσαγγελία του Αρείου Πάγου – εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης - για το θέμα της Χρυσής Αυγής:   «Υπάρχουν πελώριες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι κυβερνήσεις και διωκτικές αρχές επί χρόνια αδρανούσαν και ανέχοντο , αν δεν συγκάλυπταν , τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα «δυναμικά» τμήματα του κράτους καθώς και εγκληματικές δραστηριότητες στις οποίες φέρονται να είναι αναμεμειγμένα μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «για το γεγονός αυτό αποτελούν καταπέλτες η Έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς και η πρόσφατη Έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη». Και υπογράμμισε: «Και σήμερα, όμως, μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, φοβούμαι ότι τα όσα πράττει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα Σώματα Ασφαλείας και όχι μόνο και για τη διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών με φασιστικό χρώμα είναι ανεπαρκή , δεν θίγουν υφιστάμενες αντιδημοκρατικές δομές και γίνονται περισσότερο για να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες». Βεβαίως, το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικό και δικαστικό αλλά πρωτίστως πολιτικό. Για να κλείσουμε ερμητικά και αποφασιστικά την πόρτα στο φασισμό, πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από την τρόικα και τα μνημόνια και να μπει σε ένα καινούργιο προοδευτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση , ανάπτυξης , δικαιοσύνης και ανόρθωσης».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου