Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Λιτότητα με...μέτρο συστήνει τώρα το ΔΝΤ

Ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η λιτότητα στις αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εφαρμόζεται με "περιορισμένη ταχύτητα" ώστε να μην εμποδίζεται περαιτέρω η ανάπτυξη εξέδωσε το ΔΝΤ.




Οι ειδικοί του Ταμείου υπενθύμισαν στην έκθεσή τους ότι "μια άμεση δημοσιονομική προσαρμογή θεωρείτο συχνά ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την εξυγίανση των δημοσιονομικών" αλλά αναγνώρισαν ότι η αντίληψη ότι τα σχέδια αυτά λιτότητας μπορεί να "επηρεάσουν την ανάπτυξη" και να "υπονομεύσουν την κοινωνική και πολιτική συνοχή" αναδύθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης.
Το ΔΝΤ, πάντως, δεν κάλεσε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή πορείας, επιμένοντας ότι "μια υπερβολική καθυστέρηση" στην υλοποίηση των σχεδίων λιτότητας μπορεί να αποδειχθεί "εξαιρετικά δαπανηρή" σε μια περίοδο ύφεσης, ενισχύοντας παράλληλα την δυσπιστία των αγορών.
Με βάση την εμπειρία από τις ευρωπαϊκές χώρες, το Ταμείο σημειώνει ότι δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί ότι αναπτυγμένες χώρες θα περνούσαν τέτοιο χρηματοπιστωτικό σοκ και ζητάει την προς τα κάτω αναθεώρηση του ασφαλούς επιπέδου δημόσιου χρέους.

 

πηγή: megatv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου