Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

WEF: Στην 91η θέση η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα

Στην Ελβετία τα πρωτεία για πέμπτη χρονιά
Σύμφωνα με μελέτη του World Economic Forum.




 Στην 91η θέση μεταξύ 148 χωρών κατατάσσει την Ελλάδα το World Economic Forum με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα. Στην έκθεση που έδωσε χθες στην επικαιρότητα σημειώνει ότι η χώρας μας παραμένει η τελευταία μεταξύ των μελών της ευρωζώνης στην κατάταξη αλλά ανέβηκε πέντε θέσεις.




Βασικό μειονέκτημα το μακροοικονομικό περιβάλλον, κριτήριο το οποίο κατατάσσει την Αθήνα προτελευταία (147η θέση) σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως σημειώνεται στην έκθεση υπάρχει πρόοδος σε μια σειρά από τομείς, κάτι που όπως αναφέρεται δείχνει ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων παράγουν πλέον αποτελέσματα.
Ετσι, βελτίωση καταγράφεται στην απόδοση της αγοράς εργασίας και στην απορρόφηση τεχνολογίας αν και επισημαίνεται ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια.
Από την άλλη πλευρά χαμηλή είναι η βαθμολογία σε θέματα Δημόσιου τομέα (κυβερνητική αποτελεσματικότητα, διαφθορά), όπου η Ελλάδα κατατάσσεται 102η. Χαμηλά είναι και στην «εμπιστοσύνη» (138η) δεδομένου ότι δεν έχει επιστρέψει στις αγορές.
Η αγορά εργασίας της Ελλάδας δεν κρίνεται ικανοποιητική και βάζει την χώρα στην θέση 127, κάτι που όπως επισημαίνεται δημιουργεί περιορισμούς στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Ωστόσο η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η Αθήνα δουλεύει για να υπερνικήσει τις παρούσες δυσκολίες και έχει «ισχυρά» στοιχεία στα οποία μπορεί να χτίσει και σε αυτά περιλαμβάνεται ένα καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό που μπορεί να απορροφήσει καινούργιες τεχνολογίες.

 euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου