Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Κερκόπορτα από ΔΝΤ για φόρο 10% στις καταθέσεις

Φωτιές ανάβουν οι «εισηγήσεις» αναλυτών του ΔΝΤ -περιλαμβάνονται στην πρόσφατη έκθεση Fiscal Monitoring- για εφάπαξ επιβολή φόρου 10% στις καταθέσεις.



 Στην έκθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, οι ερευνητές του ΔΝΤ επιχειρηματολογούν συγκρατημένα υπέρ μιας φορολόγησης κεφαλαίου ως δυνητική απάντηση στα επιδεινούμενα δημόσια οικονομικά των κρατών της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές του Ταμείου μιλούν για επαναφορά του ενδιαφέροντος γύρω από τη συγκεκριμένη πρόταση την οποία περιγράφουν ως ένα κατ' εξαίρεση μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των χρεών.

Εκτιμούν δε ότι σε περίπτωση επιβολής ενός τέτοιου φόρου επί του πλούτου (καταθέσεις μετοχές, κλπ) το πσοστό του θα έπρεπε να κυμανθεί στο 10%.

Για να επιστρέψει ητο χρέος στα (προ κρίσης) επίπεδα του 2007, θα απαιτείτο φόρος 10% στον «καθαρό πλούτο» των νοικοκυριών για 15 χώρες της ευρωζώνης, υπογραμμίζεται στο συγκεκριμένο σημείο της έκθεσης.

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία «είναι ισχυρές», αναφέρεται στην έκθεση η οποία επικαλείται διάσημους οικονομολόγους (Πιγκού, Σουμπέτερ, Ρικάρντο) που έχουν ιστοριικά υποστηρίξει την εφαρμογή του μέτρου.

Υπάρχει πρότερη εμπειρία, σημειώνει επίσης το ΔΝΤ, καθώς τέτοιου είδους φόροι έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου