Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ημέρα μνήμης της Σφαγής των Κερδυλίων – Σερρών

Πριν από 72 χρόνια τέτοιες μέρες, στις 17 Οκτωβρίου του 1941, τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διέπραξαν ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα.



Η σφαγή των Κερδυλίων θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές των Σερραίων αλλά και όλων των Ελλήνων.  Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ολοκαύτωμα.
Kerdillia_01
Στις 17 Οκτωβρίου του 1941, τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής προχώρησαν στην εκτέλεση 222 κατοίκων των οικισμών Άνω και Κάτω Κερδυλλίων. Τα «μαύρα», απάνθρωπα και βάρβαρα γεγονότα στα Κερδύλλια αποτελούν την πρώτη ομαδική δολοφονία και το πρώτο πογκρόμ των Ναζί στην χώρα μας.

Τα γεγονότα πριν από την Σφαγή των Κερδυλίων

Το καλοκαίρι του 1941 λίγους μόλις μήνες από την κατάληψη της χώρας από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής άρχισαν να οργανώνονται  οι πρώτοι πυρήνες αντίστασης. Στα τέλη του Ιουλίου του 1941, μετά από απόφαση της Εθνικοαπελευθερωτικής Οργάνωσης «Ελευθερία» με έδρα την Θεσσαλονίκη κάνει την εμφάνιση της στην περιοχή μεταξύ Νιγρίτας και του Κερδύλλιο όρους η πρώτη οργανωμένη ελληνική αντάρτική ομάδα με την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος».
Αρχικά αρχηγός της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος» είναι ο έφεδρος λοχίας Στέργιος Μουδιώτης από την Ευκαρπία Σερρών και στην συνέχεια την σκυτάλη στην ηγεσία της ομάδας θα αναλάβει ο δάσκαλος Θανάσης Γκένιος γνωστός με το ψευδώνυμο «Λασσάνης» από την Ηράκλεια Σερρών. Η ομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος» θα οργανωθεί στα χωρία Ευκαρπία, Αηδονοχώρι, Μαυροθάλασσα, Κερδύλλια και Σιτοχώρι. Αρχικά τα μέλη της ήταν 20 άτομα πολύ γρήγορα όμως έφτασε τους 75.
Λίγες εβδομάδες αργότερα δημιουργείται ανάλογη αντάρτικη ομάδα στην περιοχή του Κιλκίς με την ονομασία «Αθανάσιος Δίακος» με αρχηγό τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Χρήστο Μόσχο, από την Άθυτο Χαλκιδικής και υπαρχηγό τον Γιάννη Καριοφύλλη από τα άνω Πορρόϊα Σερρών.
Οι δύο αντάρτικες ομάδες, «Οδυσσέας Ανδρούτσος» και «Αθανάσιος Διάκος» θα προχωρήσουν από κοινού σε μια συνδυασμένη επιχείρηση στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941, όπου κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικό οπλισμό από το αστυνομικό τμήμα της Ευκαπρίας Σερρών.
Kerdillia_02

Οι Ενέργειες των Ναζιστικών στρατευμάτων μετά την Επιχείρηση στο Αστυνομικό Τμήμα Ευκαρπίας

Οι Ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την υποβόσκουσα ενδυνάμωση της αντάρτικης δραστηριότητας κύκλωσαν τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου 1941 τα χωρία Άνω και Κάτω Κερδύλλια της περιοχής Νιγρίτας του Νομού Σερρών, όπου ήταν η κύρια βάση της αντάρτικης ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος», μετά και από έγγραφο που είχε στείλει ο διορισμένος από την δικτατορία Μεταξά πρόεδρος της κοινότητας, αναφέροντας την παρουσία των ανταρτών γύρω από τα δύο χωρία.
Στις επιχειρήσεις κατά των κατοίκων των Κερδυλλίων συμμετείχαν δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ και Σραίνερ. Χαρακτηριστικό, της απάνθρωπης νοοτροπίας των Ναζί κατακτητών ήταν η προσπάθεια τους να αιφνιδιάσουν αφήνοντας τα στρατιωτικά οχήματα των μονάδων τους μακριά από τους οικισμούς και βάδισαν στα χωρία με τα πόδια, κυκλώνοντας τα δύο χωρία ώστε να μην μπορεί να  ξεφύγει κανένας.
Τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής όταν έφτασαν στους δύο οικισμούς συγκέντρωσαν τους κατοίκους και ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 – 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους ανάγκασαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και στην συνέχεια τους εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των δικών τους. Η βαρβαρότητα δεν σταμάτησε εκεί, οι Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής πυρπόλησαν τα δύο χωρία.
Kerdilia_02
Οι άντρες που ήταν πάνω από 60 ετών, συνολικά δέκα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος των εκτελέσεων για την ταφή των νεκρών.
Τις επόμενες ημέρες οι Ναζιστικές Δυνάμεις κατοχής συνέχισαν την επιχείρηση στα γύρω χωρία της Νιγρίτας συλλαμβάνοντας και καίγοντας τα σπίτια των κατοίκων που πίστευαν ότι ήταν «κομμουνιστές».

Η απόδειξη της Γενοκτονίας το θράσος των Ναζί και η ρουφιανολαγνοία των δοσύλογων της εποχής

Στις 2 Νοεμβρίου, στην Ναζιστική εφημερίδα «Νέα Ευρώπη», που εκδιδόταν από μαριονέτες  των Ναζί στην Θεσσαλονίκη, θα δει το φως της δημοσιότητας η παρακάτω ανακοίνωση της Γερμανικής Διοίκησης, σχετικά με τα γεγονότα των Κερδυλλίων.
«Εις τα βουνά δυτικώς του Στρυμόνος δρα από εβδομάδων μια κουμμουνιστική συμμορία απαρτιζόμενη από κατοίκους των πέριξ χωρίων και επιδιδόμενη εις την ληστείαν των πλουσίων χωρικών της περιοχής όπως προσποριστεί χρηματικά μέσα, τη σύλληψιν Ελλήνων αστυνομικών προς αφαίρεση όπλων των και δι αυτών τον φόνον Γερμανών στρατιωτών… Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου εδολοφονήθησαν εις θέσιν Λαχανά 2 Γερμανοί στρατιώται και προ ημερών εγένετο απόπειρα εναντίον του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα το φόνο δύο Γερμανών ναυτών και τον βαρύ τραυματισμόν ενός άλλου εις Καλόκαστρον. Εν συνεχεία δια των παρά του γερμανικού στρατού ληφθέντων μέτρων κατεστράφησαν παρ’ αυτού τα χωρία Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, οι κάτοικοι των οποίων αποδεδειγμένως ανήκον εις την εν λόγω συμμορία τροφοδοτούντες και υποστηρίζοντας ταύτην παντοιοτρόπως».
Kerdilia_03

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε

Ο Ελληνισμός πέρασε μέσα από τις φλόγες των πολέμων, των σφαγών και των κακουχιών. Δεν εξαφανίστηκε. Υπάρχει, επιβιώνει και αναπτύσσεται. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να ξεχνάμε τους αγώνες των προηγούμενων γενεών. Τα λαμπρά αυτά παραδείγματα που σαν άστρα πρέπει να φωτίζουν την πορεία του έθνους μέσα στο σκοτάδι της βαρβαρότητας που πολλές φορές κληθήκαμε, έχουμε κληθεί σήμερα και θα κληθούμε στο μέλλον να διαβούμε.

 serresnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου