Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Αποκλείει μειώσεις στις κύριες συντάξεις ο Γ. Βρούτσης

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ-ΕΦΑΠΑΞ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ

Μήνυμα ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις το 2014 στέλνει ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι για τις επικουρικές και τα εφάπαξ θα ισχύσει ό,τι έχει ψηφιστεί.



 «Όπως το 2013 κλείνουμε απολύτως εντός στόχων και προβλέψεων, έτσι και το 2014 αν και έτος μειωμένης συμμετοχής του κρατικού μηχανισμού στην χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ομαλή ροή της συνολικής χρηματοδότησης των συντάξεων. Οι κύριες συντάξεις δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση, ενώ για τις επικουρικές και τις παροχές εφάπαξ θα εφαρμοστούν οι ήδη ψηφισθέντες νόμοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας στο MEGA.

Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που θα διεξαχθούν υπό την δαμόκλειο σπάθη των ελλειμμάτων των ταμείων αλλά και της μειωμένης κατά 1,7 δισ. € χρηματοδότησης για την επόμενη χρονιά.

Παρά το γεγονός πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας θα κληθεί το 2014 να «τετραγωνίσει τον κύκλο» προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και να αποκλείσει νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις, επτά ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σε ήδη ψηφισμένους νόμους θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1 του 2014 ανατρέποντας δεδομένα που αφορούν σε επιδόματα, παροχές αλλά και όρια συνταξιοδότησης.

Οι πρώτοι που θα θιγούν είναι περίπου 70.000 συνταξιούχοι που θα έπαιρναν ΕΚΑΣ το 2014 συμπληρώνοντας το 60 έτος της ηλικίας ωστόσο η αύξηση του ορίου στα 65 θα τους στερήσει το βοήθημα.

Χωρίς ΕΚΑΣ θα μείνουν και δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων οι οποίοι ελάμβαναν το βοήθημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, από το 2014 όμως θα πρέπει και εκείνοι να έχουν συμπληρώσει το 65 έτος.

Με μειώσεις στα εφάπαξ θα έρθουν αντιμέτωποι το 2014 πολλοί ασφαλισμένοι κυρίως του Δημοσίου καθώς τίθεται σε φαρμογή ο νέος τύπος υπολογισμού των εφάπαξ αλλά και η επιβολή ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι οι μειώσεις κυρίως στο δημόσιο ενδέχεται να φτάσουν κατά μέσο όρο και το 25% έως 30%.

Ανατροπές έρχονται και στα επιδόματα ανεργίας καθώς από το 2014 τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ακριτήρια για την καταβολή τους.

Συγκεκριμένα πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα μείνουν χωρίς επιδομα καθώς ολόκληρη την επιδότηση θα μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν έχουν πάρει το βοήθημα για περισσότερες από 400 ημέρες από το 2010- 2013.

Ανάσα όμως σε μακροχρόνια ανέργους κάτω των 45 ετών θα δώσει η επέκταση του επιδόματος των 200€ και σε αυτή την κατηγορία με τη θέσπιση ωστόσο εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€ προσαυξανόμενο κατά 586 € ανά προστατευόμενο τέκνο.

Από το 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δυο περιοχές της χώρας και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ένα βοήθημα δηλαδή από 70€- 250€ που θα χορηγείται σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα και εκτιμάται ότι θα αφορά σε 10.000 δικαιούχους.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου