Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα κέρδισε έξι θέσεις παγκοσμίως στην επιχειρηματικότητα

ΕΚΘΕΣΗ DOING BUSINESS 2014 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
 http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20131030/low/assets_LARGE_t_942_43631269.JPG
 Κατά 6 βαθμίδες βελτίωσε η Ελλάδα τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη «Doing Business 2014» της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ όπως σημειώνει η ίδια η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελλάδα με ένα άλμα 110 θέσεων, ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως όσον αφορά τις καλύτερες πρακτικές για την έναρξη νέων επιχειρήσεων.
 
 
 Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για περαιτέρω βελτίωση: «Mε την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχει θεσπιστεί αλλά δεν καταγράφηκε στη φετινή έκθεση γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και με τις παρεμβάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες από συναρμόδια υπουργεία για την άρση διοικητικών εμποδίων, η κατάταξη της χώρας στη έκθεση -Doing Business- αναμένεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο».
Ειδικότερα η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 72η θέση μεταξύ 189 χωρών στο «Doing Business» από την 78η θέση μεταξύ 185 χωρών τoυ προηγούμενου χρόνου, όταν η κατάταξη της χώρας είχε βελτιωθεί κατά 22 θέσεις. Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. στην παγκόσμια κατάταξη είναι η 42η θέση.
Σύμφωνα με την έκθεση η κύρια αιτία για τη φετινή άνοδο ήταν τα μέτρα για τη διευκόλυνση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα η κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΚΕ) και της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες, όπως η μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ίδρυση Α.Ε. και η ρύθμιση για τα προτυποποιημένα καταστατικά. Πλέον στον τομέα ίδρυσης επιχειρήσεων η Ελλάδα κατατάσσεται στην 36η θέση από την 146η θέση της προηγούμενης έκθεσης.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Για να ανοίξει μία επιχείρηση στην Ελλάδα χρειάζονται συνολικά 5 διαφορετικές διαδικασίες και 14 εργάσιμες ημέρες, αναφέρει η έκθεση.

Προβλήματα όμως εξακολουθούν να υπάρχουν. Στις άδειες οικοδομών η Ελλάδα βρίσκεται στην 66η θέση, καθώς χρειάζονται 19 διαδικασίες και 105 εργάσιμες ημέρες, ενώ για μία άδεια ηλεκτροδότησης η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση με 6 διαφορετικές διαδικασίες και 62 ημέρες.
Σε πολύ χαμηλή θέση παραμένει η χώρα, στην 161η, όσον αφορά στην καταχώριση περιουσίας, καθώς απαιτούνται 11 διαδικασίες και 20 ημέρες. Επιδείνωση στη σχετική θέση της χώρας καταγράφεται σε τομείς όπως η δικαστική επίλυση επιχειρηματικών διαφορών, η μεταβίβαση ακινήτων και η πτωχευτική διαδικασία. Για τη μεταβίβαση μίας εμπορικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα χρειάζονται 11 διαδικασίες. Μόνον σε τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο προβλέπονται περισσότερες διαδικασίες. Επίσης, η εφαρμογή μίας σύμβασης μέσω της δικαστικής οδού παίρνει στην Ελλάδα 1.300 ημέρες, 2,5 χρόνια περισσότερο απ' ό,τι στη Γαλλία ή την Αυστρία.
Βελτίωση εμφανίζει ο τομέας «προστασία των επενδυτών» με τη χώρα να καταλαμβάνει την 80ή θέση από 117η πέρυσι, κυρίως χάρη στις αλλαγές στη νομοθεσία περί Α.Ε. σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων να ενημερώνουν για τυχόν σύγκρουση συμφερόντων με αυτά της εταιρείας κ.λπ. Επίσης, στη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου η Ελλάδα ανέβηκε στη 52η θέση (από 62η πέρυσι) με τη θέσπιση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων στα τελωνεία.
«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλάζουν τους κανονισμούς που διέπουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να οικοδομήσουν μία στέρεη βάση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», σχολίασε ο Augusto Lopez-Claros, ανώτερο στέλεχος της τράπεζας.
Πρώτη στην κατάταξη του «Doing Business 2014» είναι η Σιγκαπούρη και ακολουθούν το Χονγκ- Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, η Δανία, η Μαλαισία, η Κορέα, η Γεωργία, η Νορβηγία και η Βρετανία. Οι 10 χώρες που βελτίωσαν περισσότερο τις επιδόσεις τους μέσα σε μία χρονιά είναι η Ουκρανία, η Ρουάντα, η Ρωσία, οι Φιλιππίνες, το Κόσοβο, το Τζιμπουτί, η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Μπουρουντί, η ΠΓΔΜ και η Γουατεμάλα, παρότι οι πέντε από αυτές παραμένουν στις χαμηλότερες θέσεις της συνολικής κατάταξης όσον αφορά τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου