Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Credit Suisse: Η Ελλάδα επέστρεψε στις πλούσιες χώρες

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το άλμα του Χρηματιστηρίου βοήθησε την Ελλάδα να επιστρέψει στην κορυφαία ομάδα χωρών με βάση τον κατά κεφαλήν πλούτο, όπως τον υπολογίζει η Credit Suisse.








Την ετήσια έκθεσή της για τον παγκόσμιο πλούτο, την Global Wealth Report, δημοσίευσε για το τρέχον έτος η Credit Suisse.
Για την Ελλάδα εκτιμά ότι ο κατά κεφαλήν πλούτος μας αυξήθηκε το 2013 κατά 9,9% στα 76.191,53 ευρώ, φέρνοντας την χώρα μας και πάλι πάνω από το όριο των 100.000 δολαρίων, για τις «πλούσιες» χώρες.
Κλειδί ήταν το άλμα του χρηματιστηρίου κατά 139%, το οποίο αντιστάθμισε με το παραπάνω την συνεχιζόμενη πτώση στις αξίες των ακινήτων, που στις κατοικίες έφτασε το 11%.
Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης είναι η εκτενής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει τον πλούτο των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, καθώς φαίνεται να τον υποτιμά σε όλες τις χώρες πλην της Μάλτας και της Κύπρου.
Credit Suisse: Η Ελλάδα επέστρεψε στις πλούσιες χώρες
Συνολικά ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε σε νέα υψηλά φέτος, καθώς υπολογίζεται στα 241 τρισ. δολάρια, αυξημένος κατά 4,9% σε σχέση με το 2012.
Κύριο χαρακτηριστικό του παραμένει η δραματική ανισότητα, καθώς ενώ ο μέσος πλούτος κατά κεφαλήν έφτασε τα 51.600 δολάρια, αλλά στην πράξη το 10% των ανθρώπων ελέγχει το 86% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός μόλις το 1%.
Οι άνθρωποι με πλούτο άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων είναι πλέον 98.700, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και 25% στην Ευρώπη.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου