Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Απομονωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα φάρμακα

Την τροπολογία Γεωργιάδη για τα φάρμακα θα υπερψηφίσει η ΔΗΜΑΡ. Παρών ΚΚΕ, αποχώρηση ΑΝΕΛ.
 Απομονωμένος αναμένεται να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ονμαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί της τροπολογίας για την τιμολόγηση φαρμάκων.



Ειδικότερα, πέραν των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υπερψηφίσουν την τροπολογία. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, ενώ «παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή αναμένεται να καθορίσει σήμερα τη στάση της.
Η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα συνεχίσθηκε και χθες. Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, που είχε νωρίς το πρωί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έλαβε από τον κ. Σαμαρά στήριξη στην αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Γεωργιάδης δημοσίως, αλλά και σε επικοινωνία με το γραφείο του κ. Αλ. Τσίπρα, προσφέρθηκε να εξηγήσει σημείο προς σημείο την τροπολογία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στους συνεργάτες του, προκειμένου «να διασώσω τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα ιστορικό λάθος», όπως είπε. Αφησε, δε, για άλλη μια φορά αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας έχει πέσει θύμα κακής πληροφόρησης από τους συνεργάτες του και δεν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω».
Από την Κουμουνδούρου, όπου υπήρξε προβληματισμός και γκρίνιες για κακή επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να παρουσιάσει ο ίδιος τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τιμολόγηση των φαρμάκων και να απαντήσει στις περί διαπλοκής του κόμματός του με φαρμακοβιομηχανίες αιτιάσεις. Κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό «να αποσύρει την τροπολογία και να αναλάβει η κυβέρνησή του πρωτοβουλία δεκαήμερου διαλόγου με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης». Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν συνεπάγεται μείωση συνολική, καθώς καταγράφεται τα τελευταία χρόνια εκτίναξη της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Αναφερόμενος στην τροπολογία, είπε ότι με αυτήν ο υπουργός Υγείας κρατάει για τον εαυτό του το δικαίωμα να μειώνει κατά το δοκούν και ανάλογα με τις διαβουλεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις τιμές «σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό φαρμάκων». Και πρόσθεσε ότι «κατά την άποψή μας, αυτό υποκρύπτει δυνητικά την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις εν λόγω εταιρείες και στον υπουργό». Απέρριψε, δε, τις καταγγελίες του κ. Γεωργιάδη για διαπλοκή του κόμματός του μέσω του ρ/σ «Στο Κόκκινο» και των διαφημίσεων φαρμακευτικών εταιρειών, λέγοντας ότι το ποσό που εισπράττει ο σταθμός από τις δύο εταιρείες ανέρχεται σε 3,5 χιλ. ευρώ και αντιπαραβάλλοντάς το με «το όργιο διαπλοκής και σπατάλης που επικράτησε για χρόνια στον χώρο της Υγείας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, απορρίπτοντας την πρόταση για απόσυρση της τροπολογίας, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποφασίσει μέχρι τη σημερινή ψηφοφορία εάν «είναι με τον λαό ή με τα συμφέροντα», ενώ το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «απόλυτα ορατές» σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές φαρμάκου. «Φωνάζει ο κλέφτης για να τα ακούσει ο νοικοκύρης», απάντησε η Κουμουνδούρου.
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει «την ανάγκη εφαρμογής συστηματικού σχεδίου για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του όλου κύκλου παραγωγής - εμπορίας - χρήσης των φαρμάκων στην Ελλάδα». Το ΚΚΕ ανέφερε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει τον πόλεμο ανάμεσα στους φαρμακοβιομηχάνους».

 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου