Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ανέβαλε τη συνάντηση με Μητσοτάκη η τρόικα

Την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5.00 το απόγευμα συνάντησης που θα είχαν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.


 
 Η απόφαση της τρόικας κοινοποιήθηκε στο υπουργείο στις 10.00 το πρωί, χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος της αιτηθείσας αναβολής.
Πηγές του υπουργείου διευκρίνιζαν πάντως ότι η αναβολή δεν έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στα θέματα του Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αγνωστο παραμένει επίσης εάν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των δανειστών και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τουλάχιστον μέχρι να αναχωρήσουν οι επικεφαλείς της τρόικας από τη χώρα.
Στην απογευματινή συνάντηση ανεμένετο να συζητηθούν τα θέματα των 4.000 απολύσεων αλλά και του δεύτερου κύματος της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, για τα οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο και διεκδικεί δίμηνη παράταση (μέχρι τον Μάρτιο του 2014) για την εφαρμογή του.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών έδειξαν και χθες ότι δεν βιάζονται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Kατά την τετράωρη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, πλην όμως ζήτησαν νέα στοιχεία τεκμηρίωσης της ελληνικής πρότασης για την κάλυψη του κενού, και δεν έδειξαν να βιάζονται για την εξεύρεση λύσης, χωρίς μάλιστα να προσδιορίσουν τον χρόνο επιστροφής τους μετά τη συμμετοχή τους στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.
Βάσει του χθεσινού προγραμματισμού, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επρόκειτο να έχει νέο ραντεβού με τους επικεφαλής αύριο Τρίτη και στη συνέχεια να «πετάξει» μαζί τους για τις Βρυξέλλες.
Ζητάνε επιπλέον στοιχεία
Συνεργάτες του υπουργού υπογράμμιζαν χθες πως τα «νούμερα είναι υπέρ μας», αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη οριοθετήσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Η ελληνική πλευρά επιζητεί να εξευρεθεί κοινός τόπος επί του θέματος το συντομότερο δυνατόν καθώς στις 21 του μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014.
Οπως φαίνεται από την στάση που κρατά μέχρι τώρα η τρόικα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.
«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε ένα βασικό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βάσει των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από τη φορολογική συμμόρφωση. Η τρόικα ζήτησε επιπλέον στοιχεία» ανέφερε μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση η διαπραγμάτευση για το κενό της επόμενης χρονιάς γίνεται σε δύο μέτωπα:
Το κλείσιμο του 2013 με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να πείσει για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (344 εκατ. ευρώ).
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πλεόνασμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ χάρη και στα αυξημένα φορολογικά έσοδα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Σε μία τέτοια περίπτωση, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ο επόμενος χρόνος ξεκινά από πολύ καλύτερη βάση.
Την απόδοση παρεμβάσεων που έχουν σχεδιάσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων αλλά και εξοικονόμηση δαπανών από τις ΔΕΚΟ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως με τις κινήσεις αυτές εξασφαλίζονται 1,5 δις ευρώ χωρίς οριζόντια μέτρα.
Χωρίς αντιπροτάσεις
Ομως παρότι έως τώρα η τρόικα «αμφισβητεί» την απόδοσή τους, δεν έχει αντιπροτείνει συγκεκριμένα μέτρα και όπως λένε πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν επιμένει σε ένα κενό 2,9 δισ. ευρώ ή έχει περιορίσει τις απαιτήσεις.
Ενδεικτικό της ασάφειας στη στάση της τρόικας είναι το γεγονός ότι στη νέα σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Οικονομικών θα συζητηθεί και το εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν και το πότε στην Αθήνα, αφού εκ των πραγμάτων οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου