Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Βαριά πληγωμένο ανοίγει σήμερα το Πανεπιστήμιο

Υστερα από τρεις μήνες «λουκέτου» λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανοίγει από σήμερα τις πύλες του στους περίπου 104.000 εγγεγραμμένους φοιτητές του.



Βέβαια, η πρόταση της απεργιακής επιτροπής (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά) προς τους φοιτητές «να αναδείξουν τα κενά στη λειτουργία του ΕΚΠΑ μετά τη διαθεσιμότητα» ερμηνεύεται από ορισμένους ως πρόταση οι φοιτητές να κάνουν κατάληψη στις σχολές...
Ειδικότερα, η χρονιά θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς το Ιδρυμα θα πρέπει να καλύψει τα κενά που θα προκύψουν από τη διαθεσιμότητα 400 διοικητικών, αλλά και τις πληγές που προκάλεσαν τα λάθη στον χειρισμό του θέματος από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόσιο Πελεγρίνη και τη συνδικαλιστική ηγεσία των διοικητικών υπαλλήλων. Το βασικό λάθος στην ιστορία είναι ότι η πληγή... κακοφόρμισε. Η απεργία ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για την εξεύρεση συναινετικής λύσης ξεκίνησε προ δύο εβδομάδων και συνεχίζεται.
Ετσι, την Δευτέρα το ΕΚΠΑ θα ξεκινήσει τη χρονιά έχοντας «χάσει» την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου και δύο μήνες μαθημάτων. Ο αγώνας δρόμου για να αναπληρωθεί το ακαδημαϊκό έργο σαφώς δεν ευνοεί την ποιότητα. «Δεν υπάρχει χρόνος για ουσιαστική δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε τα στοιχειώδη για τη διδασκαλία των μαθημάτων» ανέφερε στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ. Ηδη, από αύριο η Σύγκλητος του ΑΕΙ θα πρέπει να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τους τρόπους αναπλήρωσης του χαμένου χρόνου, και κάθε Τμήμα ξεχωριστά θα αποφασίσει «τα του οίκου» του. Το βέβαιο είναι ότι θα περικοπεί χρόνος αργιών και θα γίνουν εξετάσεις έως τα τέλη Ιουλίου.
Επιβαρυντικά θα λειτουργήσει για το ΑΕΙ η απουσία των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ενδεικτικά, δεν θα υπάρχουν φύλακες-επιστάτες, οι οποίοι έως τώρα μπορούσαν να ειδοποιούν για έκτακτα περιστατικά (π.χ. επεισόδια, απειλές για κατάληψη) τη διοίκηση κάθε σχολής. Επίσης, έχουν αποψιλωθεί οι γραμματείες των σχολών (κάτι που θα επιβραδύνει τους χρόνους εγγραφών και έκδοσης των βαθμών) όπως και οι βιβλιοθήκες.
Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι βγαίνουν από την κρίση διχασμένοι (οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αποφάσισαν προχθές απεργία ώς την Τρίτη σε συνέλευση που μετείχαν οι 201 από τους 1.337 υπαλλήλους) αλλά και με αβεβαιότητα για το μέλλον τους (ζητούν ρητές δεσμεύσεις από τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους με άλλο νομικό καθεστώς).
Τέλος, η ηγεσία του ΕΚΠΑ (ο πρύτανης και το Συμβούλιο) βρίσκονται στα... μαχαίρια, ενώ ο κ. Πελεγρίνης έχει παραπεμφθεί από το υπ. Παιδείας στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

 Του Απόστολου Λακασά
         kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου