Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Reuters: H ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης της βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες

Την πρόθεσή της να ξεκινήσει τη συζήτήση για το πως θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.



 Όπως μεταδίδει το Reuters η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίβαρο για την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας για την επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη από τα σύνορα της Τουρκίας.
«Η συμφωνία δημιουργεί βιώσιμη δυναμική στις σχέσεις μας και θα πρέπει να έχει ως βασικό θετικό αντίκρισμα το να εισέλθουν εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ένωσης Στέφαν Φούλε. Νέος γύρος των σχετικών διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είχε αρχίσει τον περασμένο μήνα,  σε μία ακόμη ένδειξη των βελτιούμενων σχέσεων των δύο πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 2005, 18 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της Τουρκίας για είσοδο στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες ήταν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, καθώς και η αρνητική στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου