Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

«Αίμα και τιμή» στον μυστικό κωδικό των μαφιόζων

Στο όνομα της Ντράνγκετα

Oλόκληρο το τελετουργικό της μύησης ενός νέου μέλους - Τι λέει ο γρίφος με τα ιερογλυφικά που θυμίζει ποίημα ή παραμύθι, αλλά πρόκειται για ένα από τα πιο σκοτεινά μυστικά κείμενα της… φαμίλιας - Οι υποσχέσεις για τυφλή πίστη στη "φαμίλια" και τι θα πάθει αν δεν τηρήσει τους άγραφους νόμους



«Ένα ωραίο πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ ξεμυτούσε, δεν ξεμυτούσε ο ήλιος και ενώ περπατούσα στην ακτή, είδα να ξεπροβάλει μία βάρκα με τρεις γέρους ναύτες, που με ρώτησαν τι έψαχνα»… Μοιάζει με την αρχή ενός παραμυθιού, ενός νανουρίσματος, ενός θρύλου, ωστόσο, αποτελεί το μυστικό κείμενο της πανίσχυρης «οικογένειας» της Ντράνγκετα.
Γεμάτο σύμβολα, που όπως επισημαίνει η Repubblica, παραπέμπουν σε ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουισμού, Μπαγκαβάτ Γκίτα, καθώς και στο ταοϊστικό έργο, Τάο Τε Τσινγκ, το κείμενο παρότι φαντάζει ποιητικό είναι κάτι παραπάνω από ανατριχιαστικό.
Πρόκειται για το τελετουργικό μύησης της Ντράνγκετα που κυριαρχεί στην περιοχή της Καλαβρίας και έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε Ευρώπη και Αμερική, όπου το εμπόριο όπλων, το ξέπλυμα χρημάτων, ο τζόγος, η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν τις κύριες δραστηριότητές της, καθιστώντας την μία από τις πιο σημαντικές μαφιόζικες οργανώσεις.
Οι ιταλικές αρχές έφτασαν στο καλά κρυμμένο μυστικό κατά τη διάρκεια έρευνας γύρω από τη δολοφονία του «αστεριού» της συμμορίας του Σαν Πιέτρο, Βιντσέντζο Φέμια, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στη Ρώμη τα τελευταία χρόνια, από όπου κινούσε τα νήματα του εμπορίου ναρκωτικών.
Το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου του 2013, σε μία από τις… εμπορικές συναλλαγές του που περιλάμβανε πέντε κιλά κοκαΐνης και πολλές χιλιάδες ευρώ, το κορμί του Φέμια έγινε διάτρητο από τη βροχή σφαιρών που έπεσε πάνω του.
Τέσσερις ύποπτοι, εκ των οποίων και το δόλωμα, ο Τζάνι Κρεταρόλα, συνελήφθησαν. Έπειτα από έρευνες της ιταλικής αστυνομίας στο σπίτι του Κρεταρόλα, οι αρχές εντόπισαν, μεταξύ άλλων, τρία χειρόγραφα σε μία αλφάβητο που έμοιαζε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, σε κυριλλικά, αραβικά, ιδεογράμματα και αρχαία κινεζικά.
Το… αίνιγμα με τα περίεργα ιερογλυφικά ανέλαβαν να λύσουν δύο αστυνομικοί με πάθος στους γρίφους. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δε χρησιμοποιήθηκε ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή, ούτε ειδικοί γραφολόγοι.
Μόλις το πρώτο γράμμα άρχισε να βγάζει νόημα, το ένα μετά το άλλο «έδενε», με αποτέλεσμα οι Ιταλοί αξιωματούχοι να φτάσουν στη μετάφραση του κειμένου και να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται για καλλιτεχνικές ανησυχίες του συντάκτη.
«Πως μπορείς να αναγνωρίσεις έναν έντιμο νέο; Από το χρυσό αστέρι στο μέτωπο, το σταυρό του Ιππότη στο στήθος και το χρυσό φοίνικα στο χέρι. Πως έχετε αυτά τα όμορφα πράγματα που δε μπορεί κανείς να δει; Γιατί τα φέρω στη σάρκα μου, στο δέρμα και στο οστά μου», αναφέρει ένα δεύτερο απόσπασμα του κειμένου.
Όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα, ο αριθμός 3 επαναλαμβάνεται στον κωδικό, με τους τρεις ναύτες, τις τρεις βάρκες που αναφέρονται στη συνέχεια, που παραπέμπουν στα τρία σύμβολα της συμμορίας και τους τρεις μυθικούς ιδρυτές της καμόρα: Osso, Malosso και Carcagnosso.
«Για τη βάπτιση χρειάζονται πέντε άνθρωποι, ούτε ένας περισσότερος ούτε ένας λιγότερος, όμως στο τσαγκάρικο βρίσκονταν μόνο δύο, πέρα από εμένα. Οι άλλοι εκπροσωπούνταν από δεμένα μαντήλια», αναφέρει στη συνέχεια το κείμενο που πιθανώς να κάνει λόγο για τον σχηματισμό μιας ομάδας δράσης, αλλά και για τη δοκιμασία του αίματος…
Με τον παραλληλισμό του τσαγκάρη, εννοείται η χρήση του αμβλέος οργάνου που χρησιμοποιεί για τα παπούτσια του, δηλαδή το μαχαίρι με το οποίο πρέπει να αποδείξουν με αίμα ότι αφοσιώνονται στη φαμίλια.
Το επίδοξο μέλος καλείται να τρυπήσει το χέρι του και αν δεν καταφέρει να ματώσει ούτε κατά την τρίτη προσπάθεια, τότε ο οιωνός είναι κακός και η τελετή μύησης πρέπει να επαναληφθεί έξι μήνες μετά.
Στην περίπτωση του Κρεταρόλα, το σταθερό χέρι του, επομένως το αίμα ρέει αβίαστα, με αποτέλεσμα να συνεχίσει κανονικά η τελετή: «Στο όνομα των τριών προγόνων μας, βαπτίζω τον τόπο και σχηματίζω εταιρία όπως βάπτιζαν και τη σχημάτιζαν οι τρεις πρόγονοί μας»…
Η τελετή επαναλαμβάνεται τρεις φορές, κάθε φορά που το μέλος ανεβαίνει βαθμίδα στην οικογένεια, ενώ ορκίζεται να σέβεται τους κανόνες, να αρνηθεί τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέλφια του και να υποσχεθεί να προσφέρει ακόμα και ένα σεντ, αναφέρει το δημοσιεύμα.
Βέβαια, οι προειδοποιήσεις είναι αυστηρές και τονίζουν: «Κάθε φορά που παραβιάζεις τους κανόνες, θα υποστείς τις συνέπειες».

 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου