Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ελληνοτουρκική συνεργασία σε τουρισμό, ΑΠΕ και μεταφορές

Επενδυτικό ενδιαφέρον για συνεργασία εκδηλώθηκε από την πλευρά πέντε τουρκικών επιμελητηρίων



Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των μεταφορών – logistics, εκδηλώθηκε από πλευράς πέντε τουρκικών επιμελητηρίων, στην τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε αποστολή του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος στη Τουρκία. 
 
«Το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου, είχαμε συναντήσεις συνεργασίες με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων σε Αδριανούπολη (Edirne), Σαράντα Εκκλησιές (Kirklareli), Κωνσταντινούπολη, Τυρολόι (Çorlu) και  Ραιδεστό (Tekirdag). Υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας και πρόκειται στο επόμενο διάστημα να διοργανώσουμε στην Ελλάδα τρεις διημερίδες. Εάν εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνουν και στη τουρκική πλευρά», δήλωσε στη Voria. gr o πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος Δημήτρης Συμεωνίδης.
 
Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Συμεωνίδης κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Επιμελητηρίου, η διοργάνωση των τριών διημερίδων έχει ήδη αποφασιστεί. Για τον τουρισμό-ξενοδοχεία θα γίνει τον Απρίλιο, θα ακολουθήσει η διημερίδα για τις ΑΠΕ το Μάιο, ενώ τον Ιούνιο θα γίνει το διήμερο για τις μεταφορές και τα logistics. 
 
Στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων  μπορούν να αξιοποιηθούν οι πρόνοιες του νέου επενδυτικού νόμου της Τουρκίας, όπως εξήγησε ο εμπορικός ακόλουθος του Γενικούς Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Κεμάλ Τουζούν.
 
Τα κίνητρα του νόμου διαφοροποιούνται κατά περιφέρεια ( regional), ενώ ιδιαίτερα ενισχύονται οι μεγάλες επενδύσεις όπως και οι επενδύσεις στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Τουρκία, ενώ τα κίνητρα είναι πιο περιορισμένα στη περιοχή γύρω από τη Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, γύρω από την Αττάλεια.  Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που επισκέφθηκε η ελληνική αποστολή, δηλαδή από την ανατολική πλευρά των ελληνο-τουρκικών συνόρων, ανήκει στη Περιφέρεια ΙΙ.
 
Στις Περιφέρειες Ι &ΙΙ, μπορούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νόμου επενδύσεις τουλάχιστον 1 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου 600.000  ευρώ) και στις υπόλοιπες επενδύσεις από 500.000 TL και άνω . 
 
Οι επιδοτήσεις ξεκινούν από 10% ( Περιφέρεια Ι) και φθάνουν στο 35% και, στις μεγάλες επενδύσεις, στο 45%. Επίσης, προβλέπονται φορολογικές εκπτώσεις, εξαιρέσεις από ΦΠΑ και τελωνειακούς δασμούς για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, επιδότηση του κόστους ασφάλισης των εργαζομένων. 
 
Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να διερευνηθούν οι πιθανότητες κοινών επενδυτικών πρωτοβουλιών, όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης. 
 
 της Άννης Καρολίδου
            voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου