Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση Σαμαρά την Πέμπτη για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ

Για γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α.
Θα τοποθετηθεί δημόσια για την ενδοκυβερνητική κόντρα που έχει ξεσπάσει.


 Τα χαρτιά του αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, οι οποίες αφορούν στο άνοιγμα αγορών όπως οι φούρνοι, το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το τσιμέντο θα ανοίξει την προσεχή Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του newmoney.gr, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να τοποθετηθεί για όλα αυτά τα ζητήματα και να ξεδιαλύνει την κατάσταση που προκαλεί διχασμό. Πηγές αναφέρονται σε προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος με το ΠΑΣΟΚ και όχι για καταγγελία των δυσχερειών που το συγκυβερνών κόμμα προκαλεί λόγω άρνησης να χτυπηθεί με οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών, όπως οι φαρμακοποιοί, οι κτηνοτρόφοι ή οι αρτοποιοί. Οι ίδιες πηγές μιλούν για προσπάθεια επιβολής μεν των αλλαγών στην αγορά με εξέταση όμως των «κατά περίπτωση» συνθηκών που πρέπει να εξεταστούν. Πρόκειται για πλατφόρμα που ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει εισηγηθεί ώστε και οι αλλαγές να επιτραπούν και να δοθεί η αίσθηση διαλόγου με όσους θίγονται.

Πάντως εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα η μεταρρύθμιση με την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων καθώς ξεκάθαρα ο ΟΟΣΑ μιλάει για πώληση αυτών από άλλα σημεία λιανικής όπως τα σούπερ μάρκετ. Σε αυτό το πεδίο, οι δανειστές είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσουν καθώς θεωρούν πως κάθε άλλη μορφή ή πρόταση πώλησης των φαρμάκων θα αποτελεί απλά αλλοίωση της μεταρρύθμισης κι όχι ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτό το γνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και για το λόγο αυτό ασκεί ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες ώστε η χώρα να μην βρεθεί για μια ακόμη φορά να απολογείται.

Πάντως πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρονται σε παράλληλες εισηγήσεις που πιεστικά ο πρωθυπουργός δέχεται από ομάδα συνεργατών του να μην υποχωρήσει ως προς τις ανατροπές που χρειάζονται και αν χρειαστεί ακόμα και να καταγγείλει όσους αποτελούν βαρίδια της προσπάθειας αυτής. Οι εισηγήσεις αυτές έχουν να κάνουν με την ομάδα που θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα και καταγγελία όσων επιδιώκουν να κρύψουν τα προβλήματα υπό το βάρος της δημοσκοπικής πίεσης.

            protothema.gr
Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου