Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στο ελληνικό Χρηματιστήριο

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό Χρηματιστήριο δίνουν καθηγητές και επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού που προβλέπουν διατήρηση της ανοδικής ορμής του Γενικού Δείκτη, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «γυρίζει σελίδα».


 Στην ανάκαμψη του Χ.Α. και της ελληνικής οικονομίας «ποντάρει» στο μεταξύ η Coca Cola Τρία Εψιλον, που ανακοίνωσε νέες επενδύσεις για φέτος, συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. θα κατευθυνθούν στο εργοστάσιο του Αιγίου και τα υπόλοιπα 8 εκατ. στη μονάδα του Σχηματαρίου.
Τους λόγους για τους οποίους το ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχιστεί αναλύει σε έκθεσή της η αμερικανική JP Morgan. Οπως υποστηρίζει: α) οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες στις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες αγορές, β) το ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά το 2007, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειώνονται περαιτέρω και γ) η Ελλάδα σήμερα είναι η πιο υποεπενδεδυμένη χώρα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.
Από τις ελληνικές μετοχές επιλέγει την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία και εντάσσει στις 10 κορυφαίες επιλογές των αναδυόμενων αγορών, και τη ΔΕΗ, η οποία έχει τη χαμηλότερη αποτίμηση στην περιοχή της Ευρώπης εκτός Ρωσίας.
Οπως εξάλλου επισημαίνει ο Γκάρεθ Κόλσμιθ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Insight Investment (θυγατρική της Bank of New York Mellon), ο κίνδυνος γύρω από τους ελληνικούς τίτλους έχει υποχωρήσει μετά το PSI το 2012. Ως εκ τούτου, η εταιρεία του θα προχωρήσει σε επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα εάν η χώρα εκδώσει πενταετείς τίτλους στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το θεαματικό ράλι του ελληνικού Χρηματιστηρίου αναλύει σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό «Forbes» ο καθηγητής στο Long Island University της Νέας Υόρκης, Πάνος Μουρδουκούτας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Προσθέτει ότι το Χ.Α. έχει ξεπεράσει σε αποδόσεις τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, ενώ προτείνει την τοποθέτηση σε ελληνικούς τίτλους ξεχωρίζοντας την Εθνική Τράπεζα, τον ΟΤΕ και ελληνικές ναυτιλιακές.
Εναλλακτικά, προτείνει την αγορά ελληνικών εταιρειών που τίθενται υπό διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ. Πρόκειται, όπως αναφέρει, για «μεγαλύτερες εταιρείες, με κυρίαρχη θέση στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Και σε ορισμένες περιπτώσεις για παγκόσμιους ηγέτες».
Οπως σημειώνει, μια τέτοια εταιρεία είναι η Εθνική Τράπεζα, αν και προσθέτει ότι η επιλογή αυτή είναι για επιθετικούς επενδυτές. Αλλη επιλογή είναι ο ΟΤΕ, όπως αναφέρει, προσθέτοντας ότι η μετοχή έχει καταγράψει ράλι ξεπερνώντας τα 7 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης βρισκόταν κάτω από το επίπεδο του ενός δολαρίου.

 Κατερίνα Κοσμά
        e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου