Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Προϊόντα με τεχνολογία laser από ελληνικά χέρια

Ερευνητικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας και ελληνικές βιομηχανίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή νέας γενιάς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας



Νέα γενιά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι οι οφθαλμικοί φακοί ηλίου, που βασίζονται σε υψηλής τεχνολογίας πολυλειτουργικές νανοεπιστρώσεις, παράγουν Έλληνες ερευνητές, με την εφαρμογή νανοτεχνολογίας και εφαρμογών laser.
 
Ο τίτλος του προγράμματος, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το καλοκαίρι του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2015, είναι «πολυλειτουργικές νανοεπιστρώσεις με υβριδικές οργανικές-ανόργανες διεπιφάνειες» και εστιάζει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 
Στόχος του, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Πατσαλάς, ερευνητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ είναι η ενίσχυση της ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων πανεπιστημίων και βιομηχανιών, με απώτερο σκοπό την παραγωγή και εξαγωγή των καινοτόμων προϊόντων. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της έρευνας που διεξάγεται στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς και της παραγωγής προϊότνων υψηλής τεχνολογίας που θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, ενισχύοντας την εξαωστρέφεια των ελληνικών βιομηχανιών.
 
«Οι δύο ερευνητικοί φορείς, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας LTFN του ΑΠΘ και το Τμήμα Μηχανών Επιστήμης Υλικών και Κέντρο Εφαρμογών Laser στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα αναπτύξουν την τεχνολογία ανάπτυξης νανοεπιστρώσεων με προεπιλεγμένες ιδιότητες που θα ικανοποιούν τις βιομηχανικές ανάγκες με χρήση τεχνολογιών laser και πλάσματος και έλεγχο της δομής σε νανοκλίμακα. Η πρόκληση αφορά στην παρουσία διεπιφανειών μεταξύ οργανικών και ανόργανων υλικών που είναι ασύμβατα μεταξύ τους», τονίζει ο κ.Πατσαλάς.
 
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν δύο δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα , μεταξύ των οποίων είναι η Union Optic ΑΕ, η οποία έχει ενταχθεί στην κατηγορια των strongest companies in Greece, δηλαδή ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην Ελλάδα.
 
Η ερευνητική διαδικασία διεξάγεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
 
  voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου