Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: «Πάμε καλά» λέει ένας στους δύο επιχειρηματίες

ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Ικανοποιημένος για την κατάσταση της επιχείρησής του δήλωσε ένας στους δύο Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ενώ η πρόθεση για απολύσεις καταγράφηκε μειωμένη στις στατιστικές μηνιαίες μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 για τον πρώτο μήνα του 2014 (τις μετρήσεις αυτές διεξάγει η εταιρεία δημοσκοπήσεων- ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας).


Ειδικότερα, η επίδοση του NGBI 500 τον φετινό Ιανουάριο καταγράφηκε στο -6 έναντι -19 τον Δεκέμβριο, -26 τον Νοέμβριο, -20 τον Οκτώβριο και -36 τον Ιανουάριο του 2013.
Οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 21% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 13% τον Δεκέμβριο του 2013. Την ίδια στιγμή, στο 50% διαμορφώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 29%, έναντι 38% τον Δεκέμβριο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.
Αναφορικά με το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνεται στο 24% το ποσοστό των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι αντιστοίχου ποσοστού 20% τον Δεκέμβριο. Στασιμότητα "βλέπει" το 49% (46% τον Δεκέμβριο) και επιδείνωση το 26%, έναντι 33% τον προηγούμενο μήνα.
Στο πεδίο της απασχόλησης, ενισχύεται ελαφρά η τάση για προσλήψεις, που είχε υποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από αύξηση τριών συνεχόμενων μηνών. Συγκεκριμένα, η πρόθεση απολύσεων φτάνει τον Ιανουάριο στο 15%, από 23% τον Δεκέμβριο, ενώ στο 12% (έναντι ποσοστού 10% τον Δεκέμβριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.
Πάντως, το 73% των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών (από 68% τον Δεκέμβριο του 2013) επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις.
Όσον αφορά το ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις καταδεικνύουν υποχώρηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (20%, έναντι 25% τον Δεκέμβριο). Για μείωση πωλήσεων έκανε λόγο, τον Ιανουάριο, το 44% (40% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο του 2013), ενώ στασιμότητα ανέφερε το 36%, έναντι 35% τον Δεκέμβριο.
Μέτρα ζητούν οι βιοτέχνες
"Πράξεις και όχι λόγια", με παρεμβάσεις ουσίας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζήτησε από την κυβέρνηση για το 2014 ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα.
Όπως είπε, το σημαντικότερο μέτρο για το 2014 θα πρέπει να είναι ο καθορισμός έμπρακτης στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθώς τα περιθώρια στενεύουν ακόμη και για τις πιο ανθεκτικές επιχειρήσεις.
"Η πολυθρύλητη επιστροφή στην ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει όσο συνεχίζεται το στύψιμο της αγοράς και των νοικοκυριών. Λιγότεροι φόροι, αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μπει η οικονομία σε νέα τροχιά" τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάγδα Καρακόλη και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής.

 ΕΘΝΟΣ On Line
   Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου