Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Προς κατάργηση το «τέλος ρύπων» της ΔΕΗ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΕΤΜΕΑΡ
 Αντισυνταγματικό κρίθηκε το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος

Με άμεση «κατάρρευση» ως αντισυνταγματικό απειλείται το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, για να χρησιμοποιούνται πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον για προστασία του.


Το Β' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις διατάξεις που σχετίζονται με τη θέσπιση και τον προσδιορισμό του ύψους του από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Κατά την ομόφωνη κρίση της 7μελούς σύνθεσης του τμήματος, το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και όχι ανταποδοτικό τέλος και ο τρόπος επιβολής του με τον νόμο 4001/11 και τις εξουσιοδοτικές ρυθμίσεις του, παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν τη φορολόγηση των πολιτών και ανέχονται την επιβάρυνσή τους μόνο με ειδικούς φορολογικούς νόμους.
Με δύο δικαστικές αποφάσεις κρίνονται αντισυνταγματικές οι επίμαχες ρυθμίσεις του ν. 4001/11 που ανέθεσαν στον υπουργό ΠΕΚΑ να καθορίσει τη μεθοδολογία για τη διαμόρφωση του ύψους του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και οι αποφάσεις της ΡΑΕ που προσδιόρισαν τον σχετικό συντελεστή για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης και τους αυτοπαραγωγής υψηλής τάσης για το β' εξάμηνο του 2013. Στην πρώτη περίπτωση η χρέωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανέρχεται σε 20,80 ευρώ/MWh, ενώ στη δεύτερη σε 1,79€/MWh, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά η κατανάλωση π.χ. σε ένα σπίτι μπορεί να ξεπεράσει τα ποσά αυτά ανά δίμηνο.
Λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε υποχρεωτικά στην Ολομέλεια ΣτΕ, που αναμένεται να επικυρώσει σύντομα τη σχετική ομόφωνη κρίση, αφού στηρίζεται σε πάγια νομολογία του δικαστηρίου την τελευταία δεκαετία σχετικά με τη φορολόγηση και τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών.
Μόλις επικυρωθεί η αντισυνταγματικότητα, θα ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσουν οι καταναλωτές την επιστροφή του ΕΤΜΕΑΡ τουλάχιστον για το β' εξάμηνο του 2013 (και ίσως και νωρίτερα) που καθορίστηκε για πελάτες:
α) υψηλής τάσης σε 1,79€/MWh, β) αγροτικής χρήσης μέσης τάσης σε 6,97€/MWh, γ) λοιπών χρήσεων μέσης τάσης σε 8,87€/MWh, δ) πελάτες αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης σε 7,33€/MWh, ε) πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης σε 20,80€/MWh, και στ) πελάτες λοιπών χρήσεων χαμηλής τάσης σε 21,77€/MWh. Αντίστοιχη κατηγοριοποίηση δέχεται το ΣτΕ ότι πρέπει να υπάρχει και για την κατανάλωση αυτοπαραγωγής.
Σε χρόνο - ρεκόρ
Το β' τμήμα ΣτΕ (πρόεδρος Φ. Αρναούτογλου, εισηγητής Ι. Δημητρακόπουλος), εκδίδοντας την απόφασή του σε χρόνο-ρεκόρ μέσα σε 2 μόλις μήνες, επισημαίνει ότι το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο και δεν έχει τον χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους. Κι αυτό γιατί δεν καταβάλλεται ως ειδική αντιπαροχή προς τις κατηγορίες πολιτών που βαρύνει και μάλιστα σε κάποια αντιστοιχία προς το ύψος του.
Αντίθετα, το ΕΤΜΕΑΡ αποσκοπεί στην ενίσχυση ενός ειδικού λογαριασμού για χάρη του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της χρήσης φιλικών προς αυτό πηγών ενέργειας, αλλά και προς χάριν της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
       ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου