Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Νέα απάτη με ΜΚΟ εθελοντικής δασοπυρόσβεσης - Είχαν πάρει δωρεά και από τον Φούχτελ

ΥΨΟΥΣ 2,5 ΕΚΑΤ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υπόθεση απάτης ύψους 2.400.000 από το διοικητικό συμβούλιο της Εθελοντικής Οργάνωσης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών αποκάλυψε η ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα η οργάνωση είχε δεχθεί και δωρεές (πυροσβεστικά οχήματα) του Γιόακιμ Φούχτελ, του διορισθέντος από την Αγκελα Μέρκελ ως επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.


 Στην υπόθεση εμπλέκεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθελοντικής Οργάνωσης (πρόεδρος Νίκος Σαχινίδης), ενώ όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η έδρα της Οργάνωσης ήταν στη Θεσσαλονίκη και όπως έγινε γνωστό , έπαιρνε χρήματα από δήμους προκειμένου να προσφέρει πυροσβεστικό έργο και αναδασώσεις αλλά τα χρήματα, τελικά, κατέληγαν σε διάφορες τσέπες.
Τα οχήματα που διέθετε δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας,δεν ήταν ασφαλισμένα και, γενικώς, δεν είχαν πιστοποιητικά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυρόσβεση με ασφάλεια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία για την υπόθεση, αναφέρεται ότι «σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών (3) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της».
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, πήραν περισσότερα από 2.500.000 ευρώ, παρουσιάζοντας σε δημάρχους, μέλη δημοτικών συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψεύτικη εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών.
Την ίδια ψεύτικη εικόνα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, παρουσίαζαν και για τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους δήμους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα οχήματα που διέθετε η Οργάνωση της είχαν παραχωρηθεί με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Δένδιας: Η ΕΛ.ΑΣ προστατεύει το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όπου παρέστη και χαιρέτισε την έναρξη του προγράμματος «Εθελοντικές Επιστροφές και Επανένταξη Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη Χώρα Προέλευσης τους», απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των ελέγχων σε ΜΚΟ, δήλωσε:

«Θα ήθελα να σας πω αυτό που ήδη ξέρετε. Από την υπόθεση η οποία ανακοινώθηκε αποδείχθηκε κάτι που είναι ήδη γνωστό. Ο τεράστιος ρόλος που έχει η Ελληνική Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία για την προστασία του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Η γνωστή ιστορία με την ΜΚΟ είναι ίσως η κορυφή ενός παγόβουνου. Δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι όλες οι ΜΚΟ είναι στο ίδιο καλάθι. Όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έδαφος ανεύρεσης τρόπων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο έγινε ανεκτό επί μακρόν».
Με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει στο υπουργείο Δημόσια Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη δράστη της, η Εθελοντικής Οργάνωση είχε απαντήσει μέσω ανάρτησης στην ιστοσελίδα της.

Στο κείμενο -απάντηση αναφέρονταν τα εξής:
Ανώνυμη καταγγελία εστάλη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης πριν από μερικούς μήνες. Καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά του προϊσταμένου μας Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος χωρίς καν να μας ζητήσει στοιχεία και διευκρινήσεις, ως η ηθική τάξη επιβάλει, ή να διενεργήσει μία Ε.Δ.Ε., απέστειλε την ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η οποία πράγματι διεξήγαγε προκαταρκτική έρευνα μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων.

Μία έρευνα που διεξήχθη με κόστος του Έλληνα πολίτη, τη στιγμή που με Νόμους χαρίζονται δισεκατομμύρια ακόμα και σε λαθρεμπόρους πετρελαίων, σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός πεινάει και για μια υπόθεση που θα μπορούσε ο ίδιος να ελέγξει και αν έκρινε να την έστελνε στον Εισαγγελέα.

Εφόσον προηγουμένως ελεγχθήκαμε όλως συμπτωματικά από την εφορία και από το ΣΔΟΕ, γιατί άραγε αποστέλλει την ανώνυμη καταγγελία ; Δεν του άρεσαν τα αποτελέσματα ;

Πράγματι παλαιότερα δεν είχαμε πινακίδες, διότι ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε οικονομικά. Μέσω εγγράφων και πολιτικών υποσχέσεων 3 Υπουργοί προσπαθούσαν να βοηθήσουν με απαλλαγή από το κόστος ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα, ο καιρός όμως περνούσε και έτσι αναγκαστήκαμε να βγάλουμε πινακίδες με τη βοήθεια χορηγών. Με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε για τα εθελοντικά μας οχήματα πάνω από 150.000 €.

Τα περί οχημάτων και παλαιότητας είναι παιδαριώδη. Τα περί αποσυρμένων, αστεία. Όλα τα οχήματά μας έχουν καταλληλότητα και ελέγχτηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο εξέδωσε πινακίδες. Από πότε ανώνυμοι καταγγέλλοντες υποκαθιστούν και το Υπουργείο Μεταφορών;

Απάντηση στο σκεπτικό της καταγγελίας:

Είμαστε πιστοποιημένοι μέσω εγγράφου .
Είμαστε ενταγμένοι στο Μητρώο της ΓΓΠΠ .
Έχουμε δικαίωμα δημιουργίας Σταθμών.
Έχουμε δικαίωμα εκπαίδευσης .
Έχουμε δικαίωμα να συνεργαζόμαστε με τους Δήμους .
Έχουμε δικαίωμα μέσα από τις απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και με τον έλεγχο των παρέδρων και επιτρόπων, να εισπράττουμε οικονομικές ενισχύσεις από Δήμους, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη Νομοθεσία, οι οποίες είναι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατατίθενται στον τραπεζικό μας λογαριασμό.
Χωρίς να απαιτείται από τις εθελοντικές οργανώσεις – συλλόγους, διατηρούμε με δική μας πρωτοβουλία βιβλία Β΄κατηγορίας, που διασταυρώνονται από την εφορία και μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή αυτόματα και όχι απλά βιβλία που προβλέπεται για τους εθελοντικούς συλλόγους.
Δεν διαπράττουμε το αδίκημα της αντιποίησης αρχής. Η στολή, όπως όλες οι οργανώσεις (Ερυθρός Σταυρός και άλλες εθελοντικές οργανώσεις) είναι νομιμότατη και δεν επιδέχεται καν συζήτησης.
Το ζήτημα της κυκλοφορίας των οχημάτων έχει επιλυθεί με την τακτοποίηση αυτών και την έκδοση κρατικών αδειών κυκλοφορίας τις οποίες πληρώσαμε.

Με τα στοιχεία που καταθέτουμε στην Αστυνομία αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανώνυμη καταγγελία είναι αβάσιμη και περίεργη και ότι πρόκειται περί μυθευμάτων. Καταθέτουμε την πιστοποίηση που μας έχει δώσει η ίδια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και την ένταξη στο μητρώο. Δύο διαφορετικά έγγραφα.

Αναρωτιόμαστε κι εμείς για ορισμένα πράγματα:

Πώς μπορεί το ΠΣ να πιστοποιεί; Έχει πιστοποιημένα προγράμματα; Έχει πιστοποιημένα βιβλία; Έχει πιστοποιημένες διαδικασίες και αν ναι από πότε; Μήπως βαπτίσθηκε «Φορέας Πιστοποίησης» χωρίς να πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές; Δε γνωρίζω, ας μας το πουν.

Αναρωτιόμαστε γιατί εφόσον όλες ανεξαιρέτως οι εθελοντικές οργανώσεις εκπαιδεύουν τα μέλη τους, όπως το πράττουμε κι εμείς σε ειδικές εγκαταστάσεις σε εκπαιδευτικό κέντρο, πώς είναι δυνατόν αυτό να αποτελεί κατηγορία».

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο το γερμανικό περιοδικό Focus με δημοσίευμα του αναφέρθηκε εκτενώς στο Σώμα εθελοντών πυροσβεστών και «στα κυκλώματα που δρουν στον κλάδο», ενώ φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του επικεφαλής του Σώματος, Νίκου Σαχινίδη.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου