Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ανοδος στο Χρηματιστήριο - Πτώση στα spreads

ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒLOOMBERG
Με σημαντική άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για σχέδιο επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων κατά 50 χρόνια αλλά και μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια, κατά 50 μονάδες βάσης.


 Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο, για πέμπτη συνεχή μέρα, και έκλεισε στις 1.240,11 μονάδες, αυξημένος κατά 2,27%, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών έφτασε τα 145,4 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, μεγάλη πτώση σημείωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 7,70%, με τα spreads να κινούνται στις 630 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 60 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.
Πτώση, στο 7,82%, κατέγραψε και η απόδοση του 30ετούς ελληνικού ομολόγου.
«Τα σημερινά νέα είναι θετικά με βάση το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η ΕΕ εξετάζει να μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια και να προχωρήσει με το πρόγραμμα», σχολίασε Gabriel Sterne, οικονομολόγος στην χρηματιστηριακή Exotix στο Reuters.
«Υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, η επίλυση των οποίων θα φέρει μεγάλη ανακούφιση στις αγορές, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνονται καλές για την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας για το χρέος είχε δηλώσει στο Reuters τον Οκτώβριο ότι η Ελλάδα πιθανόν να ανταλλάξει μεγάλο μέρος των δανείων διάσωσης με κρατικά ομόλογα 50ετούς διάρκειας μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters την Τρίτη ότι τρόικα και κυβέρνηση είναι κοντά σε λύση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 μετά και τα πολύ καλά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του
2013. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου